31.12.15

Hosgeldin 2016

Mutlu, saglikli ,huzur icinde gecen bir yil olmasi dilegi ile….

15.10.15

Füme somonlu milföy cubuklari

Bu atıştırmalıklar yapımı çok kolay bir o kadarda lezzetli..
somon ve milföy

Füme somonlu milföy cubukları


Malzemeler:
150-200 g Füme somon
250-300 g Milföy

Yapilisi:
Milföyleri çözülmeleri için  yarım saat kadar bekletin…Daha sonra yan yana koyup ucları üst üste gelecek şekilde merdane ile biraz inceltin.
Somonları milföylerin üzerine yaprak yaprak uç uca dizin.Elinizle hafice bastırarak somonların biraz yapışmasını sağlayin.
Keskin bir bıçak ile 1 cm lik uzun şeritler kesin..Uzunluğunu istediginiz veya ikram edebileceginiz şekilde ayarliyabilirsiniz…Daha sonra bu şeritlerden teker teker alıp iki ucundan tutup bir ucu yukari bir ucu assagiya bakacak  sekilde cevirerek seritleri bükün, yagli kagit serili fırın tepsisine dizin.
200 dereceli fırında kızarıp kabarana dek pişirin..

Hazırlık süresi 30 dakika



28.9.15

Cilekli pasta


Cilekli kakaolu pasta

CILEKLI PASTA

Malzemeler:
1 adet 24cm lik kakaolu pandispanya
(hazir pasta tabanida olabilir)
600 ml süt
2 yemek kasigi un -tepeleme
3 yemek kasigi nisasta
2 yumurta sarisi
yarim su bardagi seker
1 Vanilya sekeri
125 g tereyagi

Ayrica
 400-500 g Cilek-tercihen iri
200 g bitter cikolata
200 ml krema
Antep fistigi

Yapilisi:


Süt,un,nisasta,yumurta sarisi ve sekeri tencereye alip altini acin..Kisik ateste sürekli karistirarak kivam almasini saglayin.
Ocaktan indirip biraz sogumasini bekleyin..
Mikser ile iyice cirpin ve ardindan oda sicakligindaki tereyagini ve vanilyayi ekleyerek pütürsüz bir krema olmasini saglayin..
Pandispanyayi tam ortadan iki kata ayirin.Iri cilekleri uzunlamasina ortadan kesin(bir kac tanesini üstü icin ayirin...Pandispanyayi pasta cemberi veya kelepceli kalp icine alip kenarlara kesilen yeri disa gelecek sekilde cilekleri dizin..Arzu ederseniz pasta tabanini biraz portakal suyu ,cilek suyu veya kakaolu su ile islatabilirsiniz.
Islattiktan sonra ve cilekleri dizdikten sonra geri kaaln cilekleri ince dilimleyip tabanin altina yerlestirin..
Ardindan kremanin tümünü bosaltip üstünü spatula yardimi ile düzeltin..
Diger pandispanyayi üzerine kapatip elinizle hafif bastirarak düzeltin.

Bitter cikolatayi bicak ile biraz ufaltin..Kremayi bir tencereye koyup bir defa kaynatin ve ocaktan alin.Icine cikolatalari atip karistiriarak cikolatalarin erimesini saglayin..
Hafif ilindiktan sonra kekin üzerine dökün ve  spatula ile düzeltin,buzdolabinda bir gece bekletin..

Ertesi gün bicak yardimi ile pastayi kelepceden ceya cemberden cözün.
Kenarina antep fistigi serpin.Ortasina üzeri icin ayirdiginiz cilekleri yerlestirin..

Hazirlik süresi  45 dakika
Bekleme süresi 1 gece

12.9.15

Yagsiz Dolma fistikli kek -Gateau L'armagnac-

Fransızların Gateau L'Armangac keki.Bu kek adını  üzerine dökülen kanyaktan -Kanyaklı Kek- alıyor…Kanyak yerine romda kullanılıyor.Ben ise size içkisiz-portakal suyu ile yapılan  versiyonunun tarifini verecegim..
Dolma fistikli kek

FISTIKLI YAGSIZ KEK 

Malzemeler
1,5 çay bardağı un (100 g) Un
1 çay bardağı seker (120 g) seker
1 çay  bardağı -iri cekilmis badem
1 çay   bardağı  fıstığı
1/2 tatli kaşığı kabartma tozu
1 Vanilya
4 yumurta
1 tutam tuz

Üzeri icin 
5 kaşık portakal suyu
1 çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı
Yumurta beyazlarını bir tutam tuz ile kar haline getirin.
Yumurta sarılarını şeker ve vanilya ile 3 dakika çırpın.
Un ve kabartma tozunu eleyin ve yumurta sarılarına biraz unlu karışım biraz akından olarak üsten alta gelecek şekilde yedirin..
En son bademleri ekleyin ve yağlanmış 24 cm lık kalıba döküp üzerine fıstıkları serpin.
Kek pişerken ufak bir kapta pudra şekeri ve portakal suyunu seker tamamen eriyinceye kadar ısıtın.
Fanlı fırında 160 ° derecede
Fansiz fırında180 °
Gazlı fırında 3  de       25 dakika pişirin.
 bir çöp şiş yardımı ile delikler açın ve şekerli portakal şurubunu döküp mümkünse ılık servis edin..

Hazirlik süresi 45 dakika

Fistikli yagsiz kek


17.8.15

Portekiz usulu süt reçelli tiramisu


Bolo de bolacha -Portekiz'in  süt receli ve biskuvit  ile hazirlanan bir cesit tiramisu pastasidir..Farkli versiyonlari olmakla birlikte  yapimi cok kolay olan bu pastayi yumusak meyvalarla  hazirlamaniz mümkün..


_DSC0288

Malzemeler: 

 350 g süt  reçeli
2 paket   toz krem şanti
500 g çekirdeği çıkmış kiraz veya vişne( taze veya dondurulmus)
3 paket tam tahilli biskuvi
yarım çay bardağı su
3 tatlı kaşığı granül kahve

Yapılışı

2 paket toz krem şantiyi üzerindeki talimata göre hazırlayın..(200 ml sütten fazla kullanmayin.bize koyu bir şanti lazim)
Çırpılmış şantiye süt reçelini katıp iyice birbirlerine karışmasını sağlayın.
Kare bir kaba biskuvilerin 3/1 ini yayın ve kahve ile hafif ıslatın
Kremayi 3 e bölün ve 3/1 ini yayın.
daha sonra kirazlari gelişi güzel hafif bastırarak kremanın içine batirin.
Sonra yine biskuvi  kahve ve krema olarak bu islemi 2 defa daha tekrarlayin.
En üstüne biskuvi kırıntıları serpin..Benim elinde biraz kahve vardı ve son olarak bunu üzerine damlatıverdim..
En az 6 saat en iyi sonuç icin 12 saat buzdolabinda bekletin..
Sonra dilimleyip ikram edebilirsiniz…
Hazirlik süresi 20 dakika
Bekleme süresi 6-12 saat
Serap diyorki…Toz şanti yerine sıvı kremayı çırparakta kullanabilirsiniz…Yanlız bunun için  2 adet krema sertleştirici kullanmanıyı  tavsiye ederim.Vişne,kiraz dışında cilek kayısı şeftali gibi meyvalarida kullanabilirsiniz..
_DSC0284




_DSC0296


Süt receli vez süt karameli tarifi assagida..

http://birdilimbirtutam.blogspot.de/2012/03/karamel-sosu-sekersiz.html








11.7.15

Limon soslu makarna


limon soslu makarna



Yaza uygun ferahlatan bir limonlu sos eşliğinde makarna.Tarif Jamie Oliver|e ait.

LIMON SOSLU MAKARNA

1 paket şerit makarna
1 limon suyu ve kabuğunun rendesi
 2 yumurta sarısı (muhakkak taze olmali)
 1 çay bardağı zeytinyağı
 1 çay bardağı parmesan rendesi veya eski kaşar
  birkaç dal taze reyhan veya nane


1)Reyhan yapraklarını çok ince doğrayın.Yumurta sarısı,limon suyu ve rendesi,zeytinyağını karıştırın,reyhanı ekleyin.
2)Makarnayı tuzlu suda haşlayın ve süzün.Suyundan bir fincan ayırın.Bu suyu limonlu sosa istediginiz miktarda katın.
3)Limon sosunu süzülen makarnaya katip karıştırın..
4) Üzerine rendelenmiş peyniri serpin.

Serap diyor ki…..Makarnayi süzdükten sonra suyunun birazını ayırın…Bu nişastali suyu daha sonra makarnaya yapacagınız soslara ekleyin…

Hazırlama süresi  20 dakika



2.7.15

Acili eksili corba

Acili eksili corba

ACILI -EKŞILI CORBA

Malzemeler:

4 su bardağı tavuk suyu
2 çorba kaşığı beyaz sirke
2 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba  kaşığı acı toz biber
2 çorba susam kaşığı susam yagı(alternatif sivi yag)
2 silme çorba  kaşığı nişasta
1 kücük kabak,kırmızı veya yeşil biber,havuç (varsa 1 taze sogan)
tuz -arzuya göre
Yapılışı:

Sebzeleri mümkün olduğu kadar  minik minik dogranıp tavuk suyunda haşlayın.Sirke,soya sosu,acı biber ve yag ekleyin.Nişastayı bir kaç kaşık suda eritilip indirmeye yakın katıp karıştırarak hafif ateste bir iki taşım kaynatın.

Afiyet olsun-

Hazirlama süresi 30 dakika

28.6.15

Somon köfte( Balik burger)

                                  SOMON KÖFTE
                                      Balık burger
balik köftesi/somon köfte


Bugün size fevkalâde bir balık köftesi tarifi verecegim..Hani şu balık yemeyen cocuklar vardır ya….Işte bu köfteler  tam onlar için de ideal..!

SOMON KÖFTE

Malzemeler:
500 g somon fileto-derisiz
1 soğan
1 yumurta
1 diş sarımsak
Maydonoz,dereotu,tuz ,karabiber
Yapılışı:
Somonu mutfak robotunda püre haline getirin soganı rendeleyin suyunu sıkın.Yumurtayı biraz çırpın içine kıyılmış maydonoz ve dereotu ,tuz ve karabiber katıp somonu ekleyin ve dikkatlice  yoğurun.Kendini biraz toparlaması için yarım saat buzdolabında bekletin.Elinizi hafif yaglayıp şekil verip mümkünse teflon tavada ve orta ısıda arkalı önlü kızartın.

Yeşil salata ve zeytin sosu ile ikram edebilirsiniz..

Çocuklariniza burger ekmegi  veya normal ekmeğinin içine salata yaprakları hazırlayip verebilirsiniz..

Serap diyor ki…… Köfte harcınız diğer köftelere nazaran cok yumuşak olacaktır..Bu gayet normal olup elinizi her köfte icin yağladıktan sonra tavaya dikkatli bir şekilde teker teker  almanızı öneririm.
Kızartırken orta ateste olmasına dikkat edin.
Hazırlama süresi 10 dakika
Bekleme süresi  30 dakika


ZEYTIN SOSU

Malzemeler:
4-5 kaşık dolusu çekirdeksiz yeşil zeytin(bademli veya biberli olabilir)
1-2 kaşık kaparı  veya bir iki  kornişon turşu
biraz zeytin yağı
4 ancuez
yarım limon suyu
dereotu

Yapılışı:
Zeytin,kapari veya kornişon,ancuez mutfak robotundan geçirilir.Limon suyu ve zeytinyağı   akışkan hale gelene kadar eklenir.Doğranmış dereotu katın. Sosunuz hazır.


19.6.15

Keskül

Bilhassa yaz ayına dek gelen Ramazanlarda  geç vakitte yenen yemeklerin ardından serbetli tatlilarlar ağır olabiliyor.Bu sebebten sütlü tatlıları tercih ediyorum..Sütlü tatlı denince de nedense ilk akla gelen sütlaç ardindan da ramazana özgü güllaç oluyor..Bu tarifte eger elinizde hazır çekilmiş bademiniz varsa gerçekten nereyse 10 dakikada hazırlayabilirsiniz..
Keskül



KEŞKÜL

Malzemeler:
1 litre süt  (yaklaşık 4 bardak)
1 Türk.kahve fincanı nişasta
1  doluca çorba kasığı pirinç unu
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
1,5 bardak şeker
1 paket vanilya
100 g tuzsuz badem
bir tutam tuz

Yapılışı:

Ilk önce bademleri eğer ince kabuğu üzerindeyse kaynar suya atıp biraz bekletip veya bir iki taşım kaynatın…Daha sonra sudan alıp kabuklarını soyun ve mutfak robotunda incecik kıyın.
Eger elinizde çekilmiş varsa bu işlemi atlayın.

Sütü tencereye alıp bir tutam tuz ile kaynatın.

Nişasta,pirinç ununu bir kaba alıp üzerine sütten biraz ekleyip çatal ile topakları gidene kadar karıştırın.
Kaynayan süte ekleyin ve kısık ateste karıştırarak kaynatmaya devam edin..
Kıvam alınca şekeri,vanilya sekerini ve hindistan cevizini ekleyin.
Bademleri katın ve bir kez daha karıştırıp kâselere boşaltın..

Üzerine ister antep fistığı ister hindistan cevizi ile süsleyin.

Hazırlık süresi 20 dakika..