24.4.20

Magnolia Pudding-Muzlu pudding

Evet cok gec kaldim.Magnolia pudingi hemen hemen herkes paylasti..Icinde bulundugumuz bu dönemde( #evdekal ) ayrica  cilek mevsimide gelmisken sosyal medyada tarif paylasimlari  sanki hiz kazandi bende arsifimde olmasini istedim.

Is bu ya  tabiki arastirmaya basladim ve gördüm ki bir sürü farkli tarifler var.Ilk önce kisacik hikayesini okudum.
New York da Magnolia Bakery diye bir pastanede icat edilmis bu puding adinida  oradan almis zaten diger bir adi ise ilginc olarak Muzlu Pudding cunkü orjinalinde muz kullaniliyor ve yuvarlak  kedi dilini andiran biskuvi ile hazirlaniyor ama nedense Türkiyedeki tariflerde hep cilekli yapiliyor bunun nedenini anlamadim..!
Birde Türkce tariflerde bir cesit muhallebi pisiriliyor kimi zaman un kimi zaman ise un ve nisasta veya yumurta sarili.
Ve bende bir kac tarif denedim elbette..ama bugun paylasacagim tarif ise gercekten orjinaline cok cok yakin bir puding olacak  ve pisirilimiyor...! sadece bekleme süresi var..Ve tabiki muzlu...



MAGNOLIA PUDDING
nami diger muzlu puding

Malzemeler:
400 g yogunlastilimis sekerli süt Tarif assagida
(Milchmadchen )

375 g buz gibi su

700 g  süt kremasi (Sahne)

100 g Dr Oetker crem ole (pismeyen instant pudding)

yaklasik yarim kg muz -porsiyonluk yaparsaniz biraz daha fazla-

300 g yuvarlak biskuvi (veya  ufaltilmis klasik biskuvi )

Yapilisi:

Yogunlastirilmis sütün icine buz gibi suyu (ben suyu biraz buzlukta beklettim) ekleyip mixerde cirpin.Daha sonra puddingi ekleyin ve boza kiyavima gelene kadar cirpin.Bir kac dakika kafi gelecektir.

Bir kaba alip en az 4 saat en iyisi bir gece bekletin.

Ertesi gün yine soguk süt kremasini alip sertlesene kadar cirpin ardindan pudingle birlestirin.

aslinda hepsi bu kadar.Basit yani...

Bir kaba yuvarlak biskuvileri dibe yerlestirin uzerine dilimlediginiz muzleri gelisi güzel yayin kremayi bunlarin üzerini iki üc parmak kapatacak sekilde yayin bir kat daha biskuvi,muz ve krema yapip dolapta yine 8 saat bekletin.

Eger kuplarda hazirliyacaksaniz bir kat biskuvi kenarlara muzlu dilimi krema gibi siralayabilirsiniz.

Diger bir versiyon ise Türk marketlerinde satilan Biskuvi unu olarak gecen LANE  ile hazirliyabilirsiniz..Daha sonra bu unu en üst kata da döküp kurumasini önleyebilirisiniz.

Serap diyorki: Süt receli veya yogunlastirilmis süt Almanyada Milchmadchen diye satiliyor Rus mutfaginin vazgecilmezi ve pahalli da degil ama bulamiyanlar  icin tarif söyle ki bu oldukca basit bir tarif.Zor versiyonunu yazmadim.

500 ml  süt
150 g seker
1/2 paket  kabartma tozu
1/2 yemek kasigi nisasta


 250 ml sütü ve sekeri tencereye alin..Lütfen celik tencere kullanin teflon uygun degil. Ocakta sürekli tahta kasik ile- bu da cok önemli -karistirarak kaynatin.. 10 dakika.Sonra kalan süte nisasta ve kabarmatozunu ilave edin ve bu karisimi diger süte ekleyin
Altini biraz kisin ve karistirmaya ve altini yakmadan koyulasmasina izin verin.
 Soguduktan sonra kullanabilisiniz..


21.4.20

Hamur kizartmasi

Her nekadar hamur islerinden uzak dursamda ara sira kacamaklar da yapmiyor degilim.Bugun bunu tercihim ise ilki cocuklugumda babaannemin sikca yapmasi- ki bazen o zamanlardaki  lezzetleri özlemiyor degiliz degil mi?Ikincisi ise yag cekmemesi...Yaninda cay ve kasar baska birseye gerek yok....


HAMUR KIZARMASI

Malzemeler:
1 bardak yoğurt yaklasik 250 g
3 adet yumurta
 1 tatli kaşığı tuz 
 1 cay kasığı karbonat
3-3,5 su bardak un  yaklasik 375g
biraz limon suyu

Yapilisi
Karbonatin uzerine limon suyunu sıkıp aktive haline getirin.Üzerine yoğurt ve yumurtaları kırın.Tuzu serpip unu ilave edin.
kulak memesi kivaminde bir hamur olsun.
Yarim saat dinlendirdikten sonra hamuru merdane ile açın ne kalın ne ince olsun yaklasik 4 5 mm.
sonra 2 parmak genisliginde seritler kesip bunlardan da verev parcalar kesip hazirlayin.
Yagi kiyartin hamurlari arkali önlü kizartin.
Kagit havluya alin...
Kasar peyniri ve cay esliginde ister kahvaltilik isterseniz 5 cayina tüketebilirsiniz.

Serap diyorki:Babaannem hamurlari yaga atmadan önce uzerlerine biraz tuz serpip elinle hafif bastirirdi....o tuzlar yerken agiza gelince muthis oluyor.


13.4.20

Balik yahnisi



Baligi hic  böyle denediniz mi? Istediginiz balik cesitlerinden hazilayabileceginiz pilav, makarna veya salata esliginde güzel bir tarifim var.


BALIK YAHNISI

Malzemeler:

500-600 g kilciksiz balik cesitleri
(ben mezgit,somon ve karides kullandim siz istediginiz baligi kullanabilirsiniz)
 1 buyuk sogan
2 dis sarimsak
1 havuc 
2-3 adet domates veya domates suyu
2 defne yapragi
tuz,karabiber,pul biber
kekik

Yapilisi:
Soganlari yemeklik dograyin-Havuclari domatesleri  soyup küp küp dograyin
Tavaya 3-4 kasik  zeytinyagini alip kizdirin.Ardindan soganlari atin ve bir iki cevirip havuclari ve minik dogranmis sarimsagi ve domatesleri-veya domates suyunu ekleyin.Tuz karabiber defne yapraklari kekigi ve pul biberi ekleyip havuclari yumusayana kadar pisirin.Suyunu kontrol edin gerekirse ekleyin.
Havuclarin yumusadigindan emin olduktan sonra defne yapraklarini cikarin ve kusbasi dogradiginiz balik etlerini atip bir kac dakika kontrollu pisirin.

Serap diyorki: Yahniyi arzu ettiginiz balik ile zenginlestirebilirsiniz.Tek cesitte kullanmak mumkün elbet.