3.6.18

Sebzeli Bulgur Pilavi

IMG_4398


SEBZELI BULGUR PILAVI
Malzemeler:
1 kücük kabak
Yarim kirmizi ve sari californiya biberi
1 ufak patlican
Biraz tel sehriye
2 bardak tavuk suyu
1 sogan
Maydanoz
Biraz siviyag ve tereyagi
Tuz karabiber
Yapilisi:
Sebzeleri mümkün oldugu kadar minik minik dograyip tavada sivi yagi ile soteleyip tuz ile tatlandirin ve bir kaba alin.
Soganlari siviyag ile  tencereye alip hafif  kavurun sehriyeleri ekleyip bir kac dakika cevirierek renk almasini saglayin.
Bulguru ekleyip tavuk suyunu üzerini gececek kadar ekledikten sonra tuzunu kontrol edip karabiberi ekleyin ve en son olarak sotelenmis sebzeleri  ve ince kiyilmis maydanozu katin.
Agzini kapatip kisik ateste  pismesini saglayin.
Bulgurun cinsine göre fazla su eklemeniz gerekebilecek..
Indirmeye yakin tereyagini katip karistirin ve muhakkak dinlenmesi icin yarim saat bekletin.
                            Sebzeli bulgur pilavi



















25.5.18

Yaban mersinli cig brokoli salatasi

Tarifi sevgili arkadasim Özlemden aldim.
Cig brokoli salatasi

YABAN MERSINLI ÇIĞ BROKOLI SALATASI
Malzemeler:

500 g brokoli
2 kücük kirmizi sogan
1 avuc kasar rendesi
1 kasik bal
1 kase mayonez
1 kase yaban mersini
tuz karabiber

Yapilisi:
Brokolileri yikadiktan sonra cicek kisimlarini  bicak ile biraz  ufaltin.
Kirmizi soganlari yarim ay seklinde dograyin.
Yabanmersinli,brokoli,kasar rendesi bir kaba alin.
Mayoneze bali ve baharatlari ekleyip karistirin.
Hepsini birlikte harmanlayin...
Afiyet olsun.

26.3.18

Brigadeiro Cikolata toplari (Portekiz Mutfagi)

BRIGADEIRO (Portekiz cikolata toplari)
Bir cesit truf olan Brigadeiro Portekiz mutfaginda veya Brezilyada meshur.Orjinalinde cikolata parcaciklarina bulanir.Hindistan cevizine bulandiginda ise Beijinho adini alir.Ben ise Antep fistigina buladim.
IMG_2733

MALZEMELER

1 Bardak yogunlastirilmis süt
4 Kasik kakao
100 g Bitter cikolata
1 yemek kasigi tereyagi

YAPILISI
Yogunlastirilmis sütü,kakaoyu,parcalara ayrilmis cikolatayi bir tencereye alip kisik ateste cikolatalar eriyinceye kadar karistirin.Sonra icine tereyagini ekleyin ve karistirin.Simdi bir kaba aktarin bir gece bekletin.Daha sonra elinizle yuvarlayip ister antep fistigina ister hindistancevizine bulayin...


16.8.17

Lavanta Surubu

Bu sene bahcemizde lavantamiz bol olunca ese dosta giderken bol bol lavanta demeti götürdüm ve kis gelmeden  ve solmaya yuz tutmadan geri kalanlarida böyle degerlendireym istedim..

lavanta surubu

LAVANTA SURUBU


Malzemeler:
70 gr yaklasik 1 su bardagi ayiklanmis yikanmis Lavanta
400 ml su (2 su bardagindan biraz az)
200 g seker (silme 1 su bardagi)
arzuya göre mor gida boyasi
Veya mavi pembe karisimi boya
bir kac dal lavanta (dekor icin)

Yapilisi:
°Seker ve suyu bir sekerler eriyinceye kadar kaynatin daha sonra ilinmasi icin bir kenarda bekletin...
° Parmaginizi dikkatlice sokup yanmayacak derecede ise lavantalari eklemek icin tam zamanidir.
° Simdi lavantalari icine atin ve karistirin.. Kapagini kapatip 3 gün bekletin...Cok acil ise 1 gecede bekliyebilir...Daha sonra suyunu süzün ve lavantalari elinizle sıkın.
°Arzu ederseniz biraz mor boya ekleyebilirsiniz.;
Mor boya elinizde yoksa pembe ve mavi ekleyerek de mor rengi elde edebilirsiniz
°Surubu bir siseye koyup buzdolabina kaldirin...
°Bardaklara biraz surup koyup üzerine soguk su ekleyin.Buz ve bir dal taze lavanta ile  ikram edin..
° Üzerine ekliyeceginiz su miktari ne kadar tatli istediginize bagli..


IMG_5739

28.4.17

BAKLAGILLER SALATASI

Daha öne hic yememis,tatmamislara tavsiye edebilecegim lezzetli bir salata..

IMG_2098


BAKLAGILLER SALATASI
Malzemeler
2 yemek  kasigi Mas fasulyesi
2 yemek kasigi bugday
2 yemek kasigi yesil mercimek
2 yemek kasigi nohut
2 yemek kasigi kücük dogranmis yesil zeytin
biraz maydonoz,dereotu,nane,frenk sogani veya taze sogan
1 avuc kiyilmis ceviz
tuz ,karabiber
 Sosu icin
1 limon suyu
2-3 yemek kasigi zeytinyagi
arzuya göre nar eksisi
Süslemek icin 
nar taneleri

Yapilisi:
Fasulye,bugday,nohut ve mercimegi bir gece önceden islatip haslayin.Suyunu dökün.
Yesillikleri ince ince dograyin.
Bir kapta haslanmis baklagilleri,yesillikleri,zeytinleri ve cevizi karistirin.
Limon suyu ve zeytinyagina tuz karabiber ekleyip cirpin.
Üzerine dökün.
Servis yaparken kullanacaksaniz nar taneleri ve nane yapraklari ile süsleyin..

31.1.17

Buzlu kahveli portakalli krema


buzlu kahve kirintili krema

BUZLU KAHVELI PORTAKALLI KREMA

8 kisilik

Buzlu kahve -Granite- icin malzeme:

500 ml granulden hazirlanmis aci kahve
100 g esmer seker

Kremasi icin malzemeler:

200 ml krema
500 g Mascarpone veya labne peyniri
4 yemek kasigi seker
1 Portakal kabugu rendesi ve 5 kasik suyu

Yapilisi:
Kahve ve esmer sekeri karistirip yayvan bir kaba bosaltip buzluga koyun.4 saat donmasi gerekiyor.

Kremayi mixer yardimi ile cirpin,icine sekeri ve mascarponeyi ,portakal suyunu ve rendesini ekleyin..

Kaplara bosaltin.

Buzlu kahveyi catal ile kaziyin ve bardaklara bosaltin...Bu islemi muhakkak ikram etmeden kisa bir süre önce yapmanizi öneririm..

Hazirlik süresi:
15 dakika
Bekleme süresi
4 saat

22.1.17

Portakal soslu Cheesekek -porsiyonluk



portakal soslu  Cheesekek



Portakal Soslu Cheese Kek




Malzemeler ve yapilisi:


1,5 paket yulafli biskuvi- normal de kulanabilirsiniz-
100 g tereyagi

Biskuvileri rondodan gecirip eritilmis tereyagi ile karistirin.Bu karisimi mufin kaliparina (yaklasik 20-24 adet )paylastirip bir cay bardaginin alti ile  bastirarak kagida iyice yerlesip sekil almasini saglayin...


500 g labne peyniri
1 su bardagi seker
200 ml krema 
1  vanilya sekeri 
Portakal aromasini  -veya kabugu rendesi

mixer yardimi ile karistirin..


2 yumurtayi icine kirip tekrar karistirin.

1 corba kasigi un
1 corba kasigi nisastayi 

son olarak ekleyin ve biskuvili kagitlara paylastirin...

kabaracagini göz önünde tutarak yaklasik 1/2 cm kadar bosluk birakin.

160 dereceli firinda üzerleri hafif pembelesinceye kadar pisirin sogumasi icin en az 4-5 saat bekleyin.

2 portakalin birinin suyunu sikin.1,5 cay bardagi kadar olmasi gerekiyor.az gelirse su takviyesi ile tamamlayin.
digerini ise ince zarindan ayrilacak sekilde dilimlere ayirin.

Suyu ufak bir tencereye alip icine 
2 yemek kasigi seker ve 
2 kasik  nisasta  ile


koyup koyulasincaya kadar karistirarak kivam almasini saglayin..

Soguyan cheese keklere sosu döküp yarim dilim portakal ile süsleyin..


Portakal yerine frambuaz cilek kivi veya farkli meyvalar da kullanabilirsiniz...Bu durumda sekerli  normal su kullanabilirsiniz..!
_DSC2249

9.9.16

Aci soslu tonbalikli düdük makarna

Acili ton balikli düdük makarna
ACI SOSLU TON BALIKLI DÜDÜK MAKARNA


Malzemeler:

1 sogan
1 dis sarimsak
1-2 taze acibiber
3 yemek kasigi zeytinyagi
500 g konserve domates rendesi veya mevsiminde ise tazesi
2 yemek kasigi kapari
1 acuc ayiklanmis siyah zeytin
300g (konserve)  ton baligi
1 tutam seker
400 g rigatoni düdük makarna
taze feslegen
Tuz,karabiber

Yapilisi:
Sogan acibiber ve sarimsagi soyup minik minik dograyin.
Tavaya yagi koyup hafif sararana kadar karistirin.

Domates rendesi,kapari,zeytin ve süzülmüs ton baligini saganlara ekleyip 5 dakika kisik ateste pisirin..

Seker ,tuz ve karabiber ile tatlandirin.

(aci az gelirse pul biber ekleyebilirsiniz)
 Makarnalari bol tuzlu suda  -kesinlikle yag eklemeden-al dente veya zevkinize göre biraz daha fazla haslayin.
Makarnalari süzüp domatesli sosa katin ve feslegen ile süsleyin...




13.8.16

Süt Dilimli Tiramisu

süt dilimi tiramisu

SÜT DILIMLI TIRAMISU


Malzemeler:
18 süt dilimi
2 yumurta sarisi
1 kasik seker
200 ml krema veya toz kremsanti
1 portakalin suyu
1 vanilya sekeri
1 kasik bal
400 g mascarpone
kakao

Yapilisi:
*kremayi mikser yardimi ile katilasana kadar cirpin.(toz santi kullanacaksaniz uzerindeki talimata göre hazirlayin)
*Yumurta sarilarini seker ile iyice cirpin.
*mascarpone peynirini, vanilya sekeri ve bal ile karistirin.
*portakalin suyunu sıkın.
*mascarponeye yumurtali karisimi ekleyin ve iyice karistirin,ardindan krem santiyi dikkatlice üsten alta gelecek sekilde bir birbirine yedirin.
*süt dilimlerinin 9 tanesini dikdörtgen bir kaba yerlestirin.(kare olacaksa 8 kullanin)
*portakal suyu ile dilimleri islatin.
*kremanin yarisini dilimlerin üzerine yayip düzlestirin.
*ardindan geri kalan dilimleri de dizerek ve islatarak geri kalan kremayida yayin.
*buzdolabinda 3-4 saat bekletin..
*servis oncesi kakao serpin.




















26.6.16

Kolay Limonata

Yapimi cok kolay olan bu limonatayi ne zamandir denemek istemissimdir..Uygun fiyata buldugum dogal(islenmemis ve kabugu yemege uygun) limonlari bolcana alip dondurucuya atip limonatami hazirlamaya basladim..
Limonata


LIMONATA

Malzemeler:

3 Limon
1 portakal (arzuya bagli)
1 bardak seker
Bir kac yaprak nane

Yapilisi:

Limon ve portakali derin dordurucuya atip donmasini saglayin.(Bu islemde limon ve portakalin beyaz olan aci olan bölümü kayboluyor)
Limonatayi hazirlamadan önce dondurucudan cikardiginiz limon ve portakali bir iki defa gelisigüzel kesin ve robotta püre haline getirin.
Sekeri ekleyin.15 dakika bekletin..
Üzerine 2,5 -3 litre su ekleyip tülbetten gecirin..
Son kalan posasinida elinizle iyice sıkıp islemi tamamlayin..
Sürahiye koyup nane yapragi ekleyip sogutun.
Rengi ve kokusu yogun olan bu ev yapimi limonatayi kolay hazirlama yönteminden dolayi artik evimizden eksik etmeyecegiz...














22.6.16

Zeytinyagli fasulye


Zeytinyagli Fasulye

Zeytinyagli  Fasulye 


Malzemeler: 

1 kg taze cali fasulye
1 sogan
2 dis sarimsak
2 domates
yarim cay bardagi zeytingagi
tuz kararbiber
2 tatli kasigi seker
bir kac tane ceri domates

Yapilisi:

Taze fasulyeleri ayiklayip uzunlamasina kesip inceltin-
Sogani yemeklik dograyin- Domatesleri rendeleyin.
Tencereye yagi koyup soganlari hafif sarartin.Uzerine fasulyeleri,domatesi,ince dogranmis sarimsagi,tuz karabiber ve sekeri katin.Suyunu ekleyin ve bir tabak kapatip kisik ateste pisirin.Suyunu kontrol edin.
Ceri domatesleri ufak bir tavada az bir yagda hafif cevirin.
Pisen fasulyeyi bir gece beklettikten sonra tencereden alip makarna cevirir gibi ufak yuvalar yapin tabaga dizin.Ortalarina domatesleri koyun.





















19.6.16

Nohut salatasi


Nohut salatasi

NOHUT SALATASI 


Malzemeler:

 1 su bardagi  nohut
2 taze sogan
1 adet közlenmis kirmizi kapya biberi
biraz maydanoz
Arzu ve istege göre zeytinyagi
bir kasik balsamik sirke
2 kasik nar eksisi
tuz,karabiber,kirmizi toz biber  ve kimyon

Yapilisi:

Bir gece önceden islattiginiz ve daha sonra haslayip süzdügünüz nohutlara ince dogranmis maydanoz ve taze sogani ekleyin..
Kapya biberleri-sivri biberde olabilir-ince dograyin.
Tuz,karabiber,kimyonu ve toz biberi ekleyin.
Zeytinyagini balsamik sirkeyi ve nar eksisini katip 1-2 saat dinlendirin.
















12.6.16

Patlican kebabi


Patlican kebabi


PATLICAN KEBABI

Malzemeler:

5 patlican
4 biber
4 domates
250 g az yagli kiyma
1 sogan
1 kasik galeta unu
1 dis sarimsak
biraz kimyon
pul biber
tuz karabiber
1,5 kasik salca

Yapilisi:

Patlicanlari alaca soyun ve  4 cm lik iri sekilde dilimleyin.Tuzlu suda yarim saat bekletin.

Suzün ve kizgin yagda cok az kizartin.

Kiymaya galeta ununu,rendelenmis sarimsak ve sogani ve baharatlari ekleyin.Tuzunu kontrol edin.

Elinizle minik yuvarlak köfteler hazirlayin.

Domatesleri dörde bölün biberleri iki parmak uzunlugunda kesin.

Firin tepsisine patlican köfte biber ve domatesleri sirasiyla dizin.

Salcayi sulandirip üzerine dökün ve  180 dereceli firinda üstü kapali 20 dakika kaynadiktan sonrada üstünü acip bir 15 dakika daha bekletip cikarin.