14.1.11

Boza

boza

Boza yaptimmmmmmm..... ina na miyo rummmm...!
Benim yaşımda olanlar çoçukluğunda muhakkak bu tad ile tanışmışlardir...Hatirladiniz değil mi kış akşamlarini?
Hani evde, harıl harıl yanan sobaların etrafinda oturulmus,hatta bu sobanın üzerinde kestaneler pismekte...
Tüm aile fertlerinin bir araya gelmiş (televizyonun olmadigi bir dünyada) sohbetler yapılıyor...Işte böyle akşamlarda, dışardan gelen davetkar ses de kulağınıydadır hala....öyle degil mi?

"Boza...! Bozzzacı......." 

 Hmmmmm demek ki hemen hemen ayni yaştayız..!

Bozayı oldum olasi cok severim...Ama maalesef yurtdışında yaşayan bizlerin aklımıza gelince,canımız çekince , gidip boza alma lüksümüz  yoktur...Yazın ise vatana gidince de boza bulmak mümkün degildir.
Rahmetli babaannem bozayı burada arasıra yapar bizde büyük bir iştahla içerdik.Veya bir arkadaş Türkiyeden gelecek ise ona sipariş verilirdi.Ama maalesef ucaklardaki bu yeni uygulama nedeni ile de bu da mazide kaldı..(ucakta boza getirirken yasananlarda ayrı bir trajikomik hikaye..)

Ehh gözden, damaktan uzak kalan ,gönüldende uzak oluverdi…

Ta kiiiii...perşembe gününe kadar..Eşimle oturmus komedi dükkanını izliyoruz.Tolga sahneye birilerini alıyor bunlardan birisi  bozaci olacak.
O da ne! BOZA ,aman Allahim bu ne güzel bir kelime....Dakikalarca beynime boza kelimesi işleniyor..
Yeriden fırlıyorum... eşimin "nereye?"sorusuna cevabım= Boza mayalamaya...…!

Defterler karıştırılıyor tarif bulunuyor ve bulgur ıslatılıyor...Ertesi gün başka bir Tv kanalında sunucular bozaları içiyorlar,canim iyice cekiyor.Ben size gösteririm.Benimki bir  mayalansin bir...!
Ve ancak bu gün içebiliyorum...ohhh..
Şimdi bunlari yazarken 4.bardağımı bitirmek üzereyim..Elime saglik..her yudumda eski günleri hatirlamak da cok keyif verici...

BOZA
Malzemeler:
500 g ince bulgur
100 g pirinc
500 g seker
1 taze maya veya 1 bardak eski boza
Yapilisi:
1)Bulgur ve pirinci yikadiktan sonra büyükce bir kaba alip bol suda ezilinceye kadar pisirin.
(Ben 1 gece islattiktan sonra pisirdim.)
2)Sonra tel bir süzgecten gecirin.Sekerini ekleyin ve tekrar bir iki tasim kaynatin.
3)Üzerinin kabuk tutmamasi icin ara sira karistirarak sogumasin saglayin.
4)Ilininca sulandirdiginiz mayayi-veya eski bozayi- ekleyip ilik bir yerde agzi kapali olarak mayalandirin.
5)1-3 gün icinde mayalanip göz göz olacaktir.Ara sira acip kontrol edin-tahta kasikla karsitirin-benim bozam 1,5 günde mayalandi.
6) Gerekirse su veya seker ekleyebilirsiniz..Ama muhakkak yine bir sık telli süzgecten gecirip buzdolabinda 3 gün icinde tüketmek sarti ile bekletin.
7)Tarcin ve leblebi ile birlikte ikram edin.

boza

10.1.11

fish finger ile kizilderili

fish fingers
Fish Finger ile kizilderili 
Malzemeler
Fish finger(donmus balik köftesi)
Pilav
gözleri icin turp , zeytin ve yesil biber
saç tokası,ağzı ve boynu için kirmizi biber
burnu icin havuc
boyun bağı ve tokalari icin bir kaç roka yaprağı
Yapılışı
Kızılderilinin yüzü icin pilavi yuvarlak bir kaseye koyup tabaga ters cevirin.Balik köftelerini pisirin ve resimde görüldügü gibi tabaga yerlestirin.
Kirmizi biberi sekilli kesin.Yesil yapraklarla tokayi tamamlayin.Gözleri icin bir dilim turp ve siyah zeytinden faydalanarak hazirlayin.Ağzi için kirmizi biberden yarim ay seklinde bir parça kesin burnu için havuçtan bir ücgen kesip yerlestirin.

6.1.11

Tatli kurt pogacalar

tatli kurt pogacalar

ÜZÜMLÜ KURT POGACA
Malzemeler:
500 g un
1 paket kuru maya
2 yemek kasigi  seker
1 paket vanilya sekeri
200 ml süt
2 yemek kasigi Tereyagi
yarim limon rendesi
bir tutam tuz
2 yumurta (birtanesinin sarisi üzerine)
1 kase kuru üzüm
Yapilisi:
Sütü  biraz isitin.Icine tereyagini atip erimesini saglayin.
Unu ve kuru mayayi karistirin.Icine,seker,vanilya sekeri,limon rendesi ve tuzu katin.Bir tam yumurta ve digerinin beyazini ekleyin.Ilik süt ile birlikte mikserin hamur karistirma teli ile 5 dakika yogurun.Üzerini kapatip mayalanmasi icin bekleyin.
Unlu bir zeminde hamuru biraz yogurun.Gözler icin  bir kac üzümü ayirip digerlerini hamura katin.Hamuru uzunca bir rulo haline getirip 9(dokuz kurt icin) parcaya bölün.Her bir parcayi tekrar 5 e bölün..
Bu parcalari elinizle yuvarlayip yan yana dizin.Tepsiye yerlestirin ve 15 dakika tepside mayalanmasi icin bekleyin.
Tepsi mayasi sirasinda  ve piserken  kabaracagi icin aralik birakmayi unutmayin...!
Süre sonunda yumurta sarisini bir kasik süt ile karistirip,üzerine sürün.Gözü icin üzümleri yerlestirin.
180 dereceli firinde 20-25 dakika pisirin.