8.6.15

Pavlova tatlisi

Pavlova tatlısı kimi yerlerde Yeni Zelanda kimi yerde ise Avustralya tatlısı olarak geçiyor..Asıl  olan ise bu tatlının 1926 yılında Rus balerin Anna Pavlova'nın  her iki ülkeyede turne için gittiği ve bu tatlıyı kaldığı otelin şefinin onun şerefine yaptığı gerçeği.Şef ahçı Pavlova'nın giydigi  beyaz tütüden esinlenerek bembeyaz, hafif, zarif  bir tatlı hazırlamış ve eteğindeki yeşil yapraklar için de pastaya diğer meyvalarla birlikte kivi yerleştirmis …Dışı çıtır  içi ise yumuşacık bu tatlı davet sofralarinda hoş bir sürpriz olabilir.Bir kaç püf noktasına dikkat edilirse yapımı gerçekten çok kolay bir tatlı.

pavlova tatlisi


PAVLOVA

Malzemeler :

4 Yumurta akı
170 g şeker
1 yemek kaşığı  tepeleme nişasta
1 yemek kasığı beyaz renkte bir sirke
2 paket vanilya şekeri
1 tutam tuz

Üzeri için:

500 g orman meyvaları veya sezon meyvaları
1 paket vanilya şekeri
300 ml krema çırpılmış

Hazırlanışı:

Ilk iş olarak fırınınızı 200 dereceye getirip ısıtın(fanlı fırında ise 180 kafi gelecektir)

Yumurta aklarını bir tutam tuz ile  biraz çırpın.Katılaşmaya başlayınca şekeri ve vanilya şekerini yavaş yavaş ekleyip 4-5 dakika daha çırpmaya devam edin.Bu esnada parlak daha da sert bir kıvam alacaktır.
Son olarak sirkeyi ve eleyerek ekleyeceğiniz nişastayla birlikte bir kaç saniye daha çırpın.

Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirip  karışımı spatula yardımı ile pasta sekli vererek kenarlarını düzeltin ve içini biraz oyun..Bunun için spatula ile içerden dışarıya sıvayın.

Pişerken büyüyeceğini göz önünde tutarak fazla genişletmemenizi öneririm.

Simdi fırını 120 dereceye (fanlı ise 100 dereceye) getirip tatlıyı ortanin  kısmın bir altına koyup 100 dakika pişirin..

Fırınınıyı kesinlikle açmayin!!

Süre sonunda fırının ısısını kapatıp kapağını açın ve yarım saat kadar böyle soğumasini bekleyin…Daha sonra fırından çıkarıp iyice soğumasini saglayin..

Sogurken icine biraz cökme olabilir bu gayet normaldir.

Cok hassas ve kirilgan bir yapiya sahip oldugu icin yagli kagittan aktarirken dikkatli olmaniz gerekecektir.Yinede bir kaç yerden çatlama olsada bu hiç sorun degil..

Krem şantiyi  üzerine güzelce kaşıkla yayıp, orman meyvalari veya istediğiniz meyvalardan serpip  hazir hale getirin..

Mümkün ise hemen servis yapin..

Hazirlik süresi 10 dakika
Pisme süresi  1saat 40 dakika

Serap diyor ki….Bir kaç gün önce pisirip kuru yerde bekletebilirsiniz..Ikram edeceğiniz  zaman sadece krem şantiyi hazirlayıp meyvaları ekleyin..

pavlova tatlisi

Hiç yorum yok: