10.5.12

Çerezli cheesecake

Cerezli Cheesecake

ÇEREZLI CHEESECAKE

Tabani için malzemeler:
1 avuç findik
100 g tereyağı
200 g biskuvit


Kremasi için malzemeler:
400 g labne peyniri
500 g süzme yoğurt
150 g şeker
3 yumurta
2 paket vanilya şekeri
1 limon rendesi   
Ayrica üzeri icin:
150 g ceviz,fındık,antepfistiğı,dolmafistığı
Yapılışı

Biskuvileri ve 1 avuç fındığı robot yardimi ile ince çekin.Tereyağini eritip içine katin.Bu malzemeyi yağlanmış  kelepçeli kalibin dibine yayin.Kenarlari 1 cm yukari çikacak şekilde kaşık yardimi ile düzeltin.10 dakika buzdolabinda bekletin...

Labne peynirini,yoğurdu,yumurtalari,şekeri,vanilya şekeri ve limon rendesini bir kapta iyice kariştirin.

175 derecede isitilmis fırına ilk önce tabanı koyup yaklaşik 10 dakika pişirin.Sürenin sonunda fırından çıkarıp kariştirdiğiniz peynirli harcida  döküp 50 dakika daha  pişirin.

Çikarmaniza yakin -yanı sürenin bitmesine  10 dakika kala- çerezleri döküp pişirmeye devam edin.

Süre sonunda fırının ısısını kapatip kapagini aralayarak 15 dakika dinlendirin.Bunun icin bir mutfak bezini yararlanın

Firindan çıkarip pastanin kendisini çekmesi icin yaklasik 4-5 saat bekleyin.

Cerezli Cheesecake

Cerezli Cheesecake

5.5.12

Cikolatali pasta


güllü pasta 3

ÇIKOLATALI ANNELER GÜNÜ PASTASI

Bu pastayı yabancı bir blogta gördüm.Anneler günü için kendime yapmaya karar verdim..
(Annem maalesef yanimda değil…! yoksa o na yapmak isterdim..)
Fakat anneler günü öncesi  ve o gün biraz yoğun olacağimdan bu hafta sonu yiyebilmek  için hazırladım.
Yapması ve süslemesi çok  zevkli idi..Tabiki yemesi de…

Blog yazari kekin  aile sırrı olduğunu belirtmiş.Bende kendi çikolatali kek tarifimi kullandim.
                                                                          
Kek için malzemeler
120 g bitter çikolata
200 g tereyaği
4 yumurta
150 g şeker
bir tutam tuz
200 g un
50 g badem / ince çekilmiş
2 yemek kaşığı kakao
yarim paket kabartma tozu
6 yemek kaşığı süt
Iç kreması için malzemeler
200 ml  krema
2 paket krema sertleştirici
1 paket vanilya şekeri
50 g şeker
250 g labne peyniri
1 kase çilek
Uzeri için
225 g labne peyniri
100 g tereyaği
65 g kakao
500 g pudra şekeri
biraz kırmızı boya

güllü pasta 2
Gelelim yapilişina.
Işe pastayı pişirmek ile başlıyoruz..Ama ilk önce fırını 180 derecede ısıtıyoruz…

 *   Çikolatayı bıçakla ufak ufak kesin.Tereyağı ile birlikte bir kaba koyun.Bu kabı içi sıcak su dolu başka bir kabın üzerine koyup çikolata ve tereyağının iyice erimesini sağlayın.
*   Bir kenarda soğuması için bekletin.
*   Yumurtaları bir tutam tuz ve şeker ile çırpın.Erimiş çikolatalı tereyağlı karışımı katın.Unu,kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek ekleyin.Çekilmiş bademi ve sütü katıp karıştırın.
*   Fırına verip yaklaşık 1 saat pişirin.Kürdan testi yapmayı ihmal etmeyin..!
*   Piştikten ve soğuduktan sonra ikiye kesin.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*   Iç kreması için kremayı sertleştirici ile çırpın. Labne peynirini, vanilya şekeri ve şeker ile karıştırın  çırlımış kremaya yedirerek ekleyin.Bu karışımın yarısını pastanın birinci katına sürün.Üzerine dilimlenmiş çilekleri dizin.
*   Ikinci katı koyup kremanın geri kalanını ve çilek dilimlerini de ekleyip son katı koyun.
    Yaklaşık 1 saat buzdolabında bekletin.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*   Üzerinin kreması için labne peynirini,oda sıcaklığinda tereyağı ile karıştırın.Pudra şekerini yavaş yavaş ekleyin ve şekerin iyice erimesini sağlayın.
*  1 dolu yemek kaşını ayırın.Buna kırmızı boyayı ekleyin.Diğerine kakaoyu ekleyin.
*  Çırpılan krema hafif yumuşak olacağından şekil vermeden sıkma torbasina koyup  bir müddet  buzdolabinda bekletirseniz daha izi sonuc alacaksiniz... ...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*  Buzdolabından çıkardığınız pastayı  kakaolu karışımdan çok ince bir tabaka kaplayın.Düzgün olması şart  değil sadece güllerin yapışabilmesi için.
*   Diğer kremayı bir sıkma torbasına koyun.Ucuna yarsa büyük yıldız duyu takın.Sonra pastayı süslemeye başlayın.Gülleri yapmak için ortadan başlayarak dışa dogru çalışın.
*  Kırmızı boyalı kremadanda bir gül sıkın.

Serap diyor ki….
Gülleri yapmak için bir tabağın üzerinde bir kaç gül denemesi yapın.Hoşunuza gidene kadar ve büyüklüğüne karar verene kadar deneyin.

Pastaya iç  kremasını sürerken kenarlardan 1 cm lik boşluk bırakın ki ilerde bunlar yanlardan fışkırmasın.Çünkü o zaman  çikolatali kremaya karışır ve hoş olmaz.

Krema ve serleştirici bulamazsaniz toz krem şantiyi üzerindeki talimata göre  hazirlayabilirsiniz.

güllü pasta 3
güllü pasta 1
Kimden blog 1

3.5.12

Modelleme kursu

Uzunca bir süredir biz Berlinli  blogcularin neredeyse iple çektigi modelleme kursu eğitimi bu hafta gerçekleşti.
Sevgili Zehra "Eya's Cookies" onca yolu katedip ayağimiza kadar gelip  bize modelleme hamuru ile ilgili tüm detaylı bilgilerle birlikte insan ve hayvan figürleri çaliştirdi.
Cok zevkli cok eğlenceli bir kurs oldu.Sonunda elimizden çıkan bu figürlerle gayet gururlu bir  şekilde teker teker fotograf çekmeyi ihmal etmeyip ama nedense  hocamızla çekilmeyi unutuk.
Kendisine bir kez daha bizi kırmayıp buralara kadar geldiği ve böyle bir eğitim gerçekleştirdiği için tüm arkadaşlarim adina teşekkür ediyorum.
kizlar 
Kizlarimiz…...

oglanlar
Ve oğlanlarimiz
7136669311_c36ce1be8a_z

25.4.12

Acılı kabak salatası


acili kabak salatasi
Taze kabak, nane ve acı biberle hazirlanan ve içinde mozarella peyniri olan yine bir Jamie  Oliver tarifi..Bayiliyorum bu ahçiya……


ACILI KABAK SALATASI
2-3 orta boy kabak
1 taze acı biber
1 limon suyu
7 yemek kasığı zeytinyağı
biraz taze nane
Tuz,tane karabiber

Kabaklari bir soyacak ile ince ince şeritler halinde her tarafindan  dilimleyin.Bu işlemi çekirdekli  kısımları gelene kadar yapın.Çekirdeklerini kullanmayın.
Limonsuyuna zeytinyağını ve çok ince doğranmış acı biberi ve yine ince ince dogranmış nane yapraklarini katın..
Tuz ve cekilmis tane karabiberi serpin.
Bu sosa kabaklari ekleyin ve karıştirin…Bir kaç dakika çekmesi için bekleyin.
Son olarak mozarela peynirini ekleyip servis edin.

11.4.12

Meyâneli Köfte

meyaneli köfte

MEYÂNELI KÖFTE
Malzemeler:
1 kg köftelik dana kiyma
2 soğan
1 yumurta
3 dilim bayat ekmek içi
tuz,karabiber biraz nane ve kimyon
Meyanesi icin:
1 kaşık tereyağı
3 kaşık sıvıyağ
1 tepeleme yemek kaşığı un
4 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 dis sarımsak
1/2 limon suyu
tuz
Yapılışı
Kıyma,rendelenmiş soğan,yumurta,bayat ekmek içi ve baharatlarla birlikte iyice yoğurun.Ceviz büyüklüğünce parçalara ayırıp elinizle yuvarayin.
Genişce bir tavaya  biraz sıvıyağı koyup kizdirin.Köfteleri içine atıp kızartın.
Mutfak havlusuna çıkarip  fazla yağını alin.
Ufak bir tencereye tereyağını,sıvıyağı koyup kızdırın.Içine dövülmüş sarimsağı ekleyin, unu atip kavurun.Kokusu çıkınca yavaş yavaş  su ekleyin.Kıvamı muhallebiden biraz daha sulu olacak Bir iki taşım kaynatıp kıvamını kontral edin.Gerekirse su ekleyebilirisniz.
Kırmızı toz biberi ekleyin ve karıştirin.Indirdikten sonra limon suyunu ekleyin.
Köfteleri  bir tabağa alıp üzerine meyanesini dökün.
meyaneli köfte

5.4.12

Cikolatali kahveli tiramisu tatlisi

"Bardakta porsiyonluk kahveli tiramisu" bu başlikta yabancı bir blogta gördügüm bu tarifi, mutfakta beni fazla oyalamayacağını düşünerek hemen kalkip yaptim…Hatta hızımı alamayip minik pastaciklarda hazirladim..Sunu söyleyebilirimki son haftalarda verdigim yemek davetlerindeki tatlim hep bunlar oldu….Ve epey övgü aldi...
cikolata


BARDAKTA CIKOLATALI  KAHVELI TIRAMISU TATLISI
veya Kücük Pastaciklar
Malzemeler
100 g kedi dili biskuvi
4 yemek kasigi erimis tereyaği

200 g labne peyniri
2 kaşık çikolatali krem(Nutella veya Sarella)
25 g esmer şeker
3 yemek kasiği granül kahve
Üzeri icin kakao
Yapilisi:
1) Biskuvileri ögütücüye koyup un haline gelene kadar  ögütün.
(veya bir posete koyup agir bir cisim ile üzerine vurarak ufalayin).
2) Üzerine erimiş tereyağini döküp biskuvilerin  hafif ıslanmalarini sağlayin…Bu işlem biskuvileri sadece birbirlerine yapişmasi icin….!
3) Daha sonra minik bardaklara bosaltin…5-6 bardak olmasi gerekiyor…Tadinin yogunluğundan ufak porsiyonlar hazırlamanizi tavsiye ederim.Bir kaşik yardimi ile üzerlerini düzelterek bastirin.
4) 3 kaşik granül kahveyi bir iki damla sicak su ile eritin.Içine esmer şekeri atın ve karıştırın.
Gerekirse su ekleyebilirisniz…Koyu bir kivamda olsun
5) Çikolatali krem,labne peyniri ve kahveli şekeri karistirin.Fazla çırpmayın,sadece birbirleri ile karışmasini sağlayin.
6) Biskuvilerin üzerine kaşik yardimi ile paylaştırın.
7) Buzdolabında 4 saat bekletin.Daha sonra üzerine kakao serpin.
Cikolata
Ben iki ölçü yapıp minik pastaciklar hazirladim…Bunun icin tereyağı ile kariştirdiğim biskuvileri bir folyo içinde merdane yardimi ile 1 cm kalinliğinda açtim…
Buzdalabina koyup hafif donmasini sağladim…Daha sonra çıkarip kurabiye kesecekleri ile kesip sıkma torbasindaki kremami üzerine şekilli bir sekilde sıktım…Kakao serpip buzdolabina kaldirdim...
cikolata
cikolata

25.3.12

Küp kek-Lamington

Bu kücük lezzetli kekin tarifini 25 sene önce bir arkadasimda yemiş ve tarifini almiştim…Ve o günden beride iki kızımında doğum günü partilerinin ve gidilen piknik gezilerimizin vazgeçilmez favori pastalarından biridir.Gerek ele kolay geldiğinden  gerekse tadindan,nedense çocuklar tarafından cok sevilir..
Adının bugüne kadar ne olduğunu bilmediğimden arkadaşimin ismini vermiş ve" Meliza'nın keki" diye not almışım.
Geçenlerde tesadüfen yabancı bir blogda görünce (şu internet ne güzel bir şey..)Avustralyanin meshur bir keki olduğunu ve adının Lamington olduğunu öğrendim.Hatta çikolatali sos yerine renkli soslar ile bile yapıldığını bilhassa partilerde, tabaklarda rengarenk durdugunu görünce, bir sonraki davetimizde kesinlikle yapmaya karar verdim.
Aşağıda klasik tarif...
lamingtons
HINDISTAN CEVIZLI KÜP KEKLER
Lamington keki-Avustralya


Malzemeler:
125 g un
6 yumurta
1 silme tatli kaşiği kabartma tozu
50 g nişasta
150 g pudra şekeri
Sosu icin 
500 g pudra şekeri
1  kaşik tepeleme  tereyağı
50 g kakao
250 ml süt ve
300 g hindistan cevizi rendesi


Un,nişasta ve kabartma tozunu eleyin.
Yumurtalari bir kaba kırıp kabarana dek iyice çırpın.En az 5 dakika..!
Sonra pudra şekerini yavaş yavaş ekleyin ve biraz daha çırpın.
Son olarak unlu karışımı katın ve tahta bir  kaşık ile unu yumurtaya yedirin.Fazla kariştırmayın.Sadece un kaybolacak kadar.
Dikdörtgen bir kaliba döküp önceden ıssıtığınız firinda 30-35 dakika pisirin.
Soğuduktan sonra 3 veya 5 cm lik küplere kesin.


Sosu icin:
Pudra şekerini ve kakaoyu eleyerek bir kaba alin.
Üzerine  erittiğiniz tereyagini ve  sütü dökün.
(sütün tamamini bosaltmamanizi yavaş yavaş döküp akıcı bir pudding kivamina gelmesini sağlayın.
Bir kaba hindistan cevizini boşaltin.
Kestiginiz küp kekleri ilk önce çikolataya batirip hafif süzülmesini sağlayın daha sonra hindistan cevizine bulayin.
Kurumalari için bir izgaraya dizin.


Serap diyor ki…..
                     Yillardir yaptığım deneyimime dayanarak sizlere önerim:
Çikolataya ve cevize bularken parmaklarinizi değil  çatal kullanin. (veya bir arkadasinizin parmaklarini….!)


             Keki çikolataya atip çatal yardimi ile hertarafina bulanmasini sağlayin.
daha sonra çatali batirip fazlaliklari süzün,ardindan hindistan cevizli karişima birakin.Ve tabagi (biraz yüksekçe bir kâse olsun) biraz sallayin ki hindistan cevizi çikolaytayi bulansın. Şimdi parmaklarınızla çalişabirsiniz.


Arzu ederseniz elinizdeki herhangi bir pandipanya tarifinide kullanabilirisniz.


Avustralyada keki bazen bir defa enlemesine kesip arasina koyu bir reçel sürdüklerini  ve daha sonra küp küp kestiklerini öğrendim…


Kakao yerine gıda  boyası ile bir sos hazirlaninca kirmizi  pembe ve sari  renkte değişik lamingtonlar hazirlayabilirsiniz.
lamingtons

17.3.12

Karamel sosu (şekersiz) Yalanci Karamel

Sihirbazlarin dediği gibi "hokus pokus"diyorum ve size hiç şeker kullanmadan yapılan karamel sosunun tarifini takdim ediyorum...
Tarifi okuduğumda bu malzemelerden çıkacak sonucu merak edip hemencecik yapmaya koyuldum.
Ta ta tat taaa…evet oldu…Şeker  kullanmadan yaptigim karamelim…..

Gönül rahatlığı yiyebileceğiniz bir sos ile karşınızdayim..Dondurmaya,tatlilara,meyva salatasına bile kullanın derim.
karamel
KARAMEL SOSU   (yalanci karamel)


1 litre süt
1 tatli  kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı  bal
bit tutam tuz

hepsi bu kadar….! Eee bu malzemeden karamel nasıl oluyor???

Işte böyle…

Bir tencereye sütü aktarin. (bunun için teflon tencere kullanmamanizi öneririm-iyi sonuc olamazsınız)
Sütün içine balı,kabartma tozunu ve tuzu koyup orta hararetli ateşte ve sürekli karıştırmak şartı ile
rengi karamel rengi alana ve koyulaşıncaya  kadar kaynatin.

Sizinde ilginizi çekti mi?? Hadi o zaman hemen ocak başına…!
Karamel