9.5.13

Çikolata parçacıkli frambuazli browni


                                 frambuazli browni

ÇIKOLATA PARÇACIKLI FRAMBUAZLI BROWNI

Malzemeler:
300 g un
400 g şeker
350 g tereyağı
5 yumurta
7 kaşık kakao
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
200 g bitter çikolata
400 g labne peyniri
300 g Frambuaz
Yapılışı:
°Çikolataları ufak ufak doğrayın.
°Labne peynirini,1 yumurtayı,vanilya şekerini ve şekerin 3 kaşığını bir kaba koyup iyice karıştırın.Son olarak frambuazları ekleyip fazla ezilmeden dikkatli bir şekilde karıştırın...
°Tereyağını tencerede eritin,ocaktan alıp içine kakao ve  kalan şekeri ekleyin.Ilındığından emin olduktan sonra 4 yumurtayı ekleyin ve karıştırın.
°Un ve kabartma tozunu eleyerek çikolatalı karışıma alın.
°Doğradığınız çikolata parçacıklarını da ekleyin.
°Ufak bir dikdörtgen veya kare  kalıbı yağlayın ve bu karışımı tepsiye yayin..Üzerini düzeltin.
°Frambuazlı karışımıda  üzerine yayın ve kaşık yardımı ile düzeltin.
°175 dereceli fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin..
                                             * Bu malzemeler 35x25 cm lik tepsi içindir….

1.5.13

Sarımsak çorbası (ayı sarımsağı)

  YABANI SARIMSAK ÇORBASI
yabani sarimsak corbasi
Malzemeler:
1 demet yabani sarımsak (yaklaşık 100 g)
2 patates
1 sogan
biraz sıvı yağ
tuz
ve arzuya göre yarım cay bardağı krema
Yapılışı:
Patatesleri soyup küp küp doğrayın…Sarımsakları yıkayıp gelişi güzel doğrayın...Soğanı yemeklik doğrayıp yağda biraz kavurun…Içine patatesleri ve yabani sarımsağı ekleyip su ilave edin…Bu esnada toz bulyonda kullanabilirsiniz…tuzunu ayarlayın.
Kaynadıktan sonra altını kısıp patatesler yumusayıncaya kadar pişirin…Sonra el blenderi ile pürüzsüz bir hale getirin,gerekirse su ilave edin..Servis etmeden önce isterseniz krema ekleyebelirsiniz
El blenderi olmayanlar tel süzgeçten geçirebilirler…

Açıkca söylemeliyim ki senelerdir bu yeşillikleri  görür ama her nedense bir türlü şu meşhur çorbasını yapmak  aklıma gelmezdi….Bunun sebebide sanıyorum bu bitki ile ilgili hiç bir şeyi yememiş olmam.
Son günlerde aldığım bir çok dergide bir sürü tarif ile karşılaştîm ve  manavlarda da  şu sıralar bolca  önüme çıkınca,  bir demet almak artık farz oldu… Eve gelip hemen bitr tarif araştırması yapip denedim.
Sarımsak tadı oldukça yoğun..Ayrıca aralarında çıkan çiçek tomurcuklarınıda hatta açmış ciçeklerin bile yendiğini öğrendim.Almanya da çorbası cok meşhur,bunun yanı sıra pestosu veya dip olarak ta kullanılan sosu yapılıyor.Ayrica salata olarakta yeniyor.
Hemen ufak bir araştırma yapmayı da ihmal etmedim…
Bu yapraklarin diğer bir adı da "ayı sarımsağı"Almancasıda bu manaya geliyor…Sarımsak,soğan familyasindan…Adını ise ayıların ormanda bu otlari kış uykusundan uyanınca kanlarını ve midelerini temizlemeleri icin bol bol yemelerinden almış…Tabiki tıpta da mide ve bagirsak rahatsızlıklarında kullanılıyor.Diğer bilgiler için burayı tıklayın..
Zehirli mayıs çiçeğine (inci çiçeği) çok benzediğinden ormanda toplamak isteyenlerin  çok dikkat etmesi gerekiyormuş..
bärlauch

25.4.13

Kuşkonmaz salatası

kaparili kuskonmaz salatasi


Ilkbahar nihayet çok, çok gecte olsa Almanya'ya geldi….Tezgahlarda yeşillkiler de yavaş yavaş yer almaya başladı. Gerçi daha yerlisi henüz çıkmadı ama  Meksikadan gelen bu kuşkonmazları pazarda  görünce dayanamayip aldım…ve güzel bir salata hazırladım….

kaparili kuskonmaz salatasi

KAPARILI PATATESLI KUŞKONMAZ SALATASI

Malzemeler:
1 kg patates
500 g kuşkonmaz
1 limon suyu
1 yemek kaşığı kapari
3 yemek kaşığı zeytinyagi
tuz ve tane karabiber
biraz şeker
Yapılışı:
Patatesleri kabukları ile tuzlu suda haşlayın..Daha sonra soyup ve soğumaya bırakın..
Kuşkonmazların alt kısımlarını kesin ve mümkünse kuşkonmaz tenceresinde şeker ve tuz atarak biraz haşlayın.
Istediğiniz yumuşaklıga gelince -ki ben biraz diri kalmasindan yanayım- çıkarıp hemen soğuk suya atın..
Patatesleri ufak ufak doğrayın….bir kaba alın,kuşkonmazlari 3 er cm uzunluğunda kesin…kaparileri ekleyin..
Limon suyu,zeytinyağı,tuz ve çekilmiş tane karabiber ile bir sos hazırlayın. Bu sosu salatanın üzerine dökün…

Kuşkonmaz tenceresi nedir?

 Kuşkonmaz tenceresi oldukca uzun icinde metalden süzgeci olan dar bir tenceredir..Kuşkonmazların baş kısımları çabuk piştiğinden süzgeçli tencereye baş kısımları suya gelmeyecek şekilde dik konur ve böyle pişirilir…Pişme sonunda ise süzgeç tencereden çıkarılır.

Tenceresi olmayanlara tavsiyem kuşkonmazların baş  kısımlarını  digerlerinie nazaran suya biraz daha geç atmanız….!

19.4.13

Güllü kurabiye

Güllü kurabiye
15 yasina basacak Ravzanur'un annesi iki renkte güllerden olusan kurabiye ve pasta hazirlamami istedi. Büyük bir zevkle hazirladim..Ravzanura uzun ve saglikli bir ömür diliyorum..
güllü kurabiye


güllü kurabiye

15.4.13

blogum 7 yaşında



Bir Dilim Bir Tutam 7 yaşında……..

Bundan seneler önce kuzenimin ısrarı üzerine blog dünyası ile tanıştım…Elimdeki  yıllardır biriktirdiğim tarifleri arşiflemek adına, birer birer bu platformda sizlerle paylaştım..

Bununla da yetinmeyip blogum için  sürekli yeni tarifler arayışına girip deneyip yayınladım..Bu arada okunma oranı en çok Türkiye olduğu için tariflerimide tabiki orada bulunan malzemelerden olmasına özen gösterdim.

Gelen güzel ve övgü dolu yorumlar beni cesaretlendirdikçe ben daha çok arayışa girdim…

Bu arada bir gün Tuz Biber dergisinden gelen röportaj teklifi ile heyecanlandım.Bir kaç ay sonrada yine aynı dergide yaklaşık 2 yıl yazar oldum..

 Portakal ağacından Hatice'nin başlatmış olduğu  ve konusunu her ay merakla beklediğim etkinlik sayesinde hem bir çok yeni blog, hemde yeni ilginç tarifler öğrendim..

Sonra cesaretlenip"Yalanci tarifler" adı altında  bir etkinliğe  de  evsahipligi yaptım.(Bu arada sevgili Zehra'nin eşinede yardımlarından dolayi teşekkür ederim.).

Yine bu zaman zarfinda bu platformda  bir sürü arkadaşlıklar edindim..Içlerinden bazıları ise  sanal arkadaşlıktan çıkıp dostluğa dönüştü…

Zaman zaman  uzak şehirlerde bile olsak onlarla bulusup fikir alışverişinde  bulundum.

Sonra yaşadığım  şehirde  yeni blog yazarları bulunca sevinçten havalara uçtum..

Blogum sayesinde elimdeki minik fotograf makinasindan- daha iyi resimler cekebilmek adina mecburen- kurtulup daha profeyonel bir makina ile resim cekmeye baslayip,  ayrica yakin cekmenin  inceliklerinide ögrendim…

Bilgisayarla daha cok haşır neşir olup kendimi bu konuda  daha yetiştirdim.(En azindan öyle saniyorum).

Türkçeyi daha iyi kullanmayı, imla kurallarına dikkat etmeye özen gösterdim..

Blogum seni çok seviyorum…

Bana  seneler boyunca yorum yazanlara  ve şu an itibarı ile  690 takipçime teşekkür ederim...







27.3.13

Fava

Türk mutfağının  en güzel ve klasik mezelerinden biridir fava..Değişik bir kesimle porsiyonluk halde misafirlere ikram etmeye nedersiniz?
Fava
FAVA

Malzemeler:

 250 g kuru bakla
5 yemek kaşığı  zeytinyağı
1 soğan
1,5 tatlı kasığı şeker
biraz dereotu
tuz ve limon

Yapılışı:
Akşamdan ıslattığınız baklaları süzüp yıkadıktan sonra tencereye alıp içine gelişi güzel doğranmış soğanı,şekeri,tuzu ve zeytinyağını koyup üzeri kapanacak kadar su da ekledikten sonra pişmeye bırakın.
Baklaların iyice ezildiğinden emin oluncaya kadar pişirin.
Daha sonra ya el blenderinden veya süzgeçten geçirin.Bu esnada arzu ederseniz dereotunu ufak ufak doğrayıp içine katabilirsiniz.. Soguk su ile çalkaladığınız dikdörgen bir kalıba döküp donması için bekleyin..
Sonra kareler halinde kesin, zeytinyağı ve dereotu ile süsleyip limon eşliğinde servis edin.

Ben farklı olsun diye kurabiye kalıbı ile kesmeyi tercih ettim...


fava

17.3.13

Elmalı cevizli kek


tarcin serbetli elmali kek


TARÇIN ŞERBETLI ELMALI CEVIZLI KEK

Malzemeler:
450 g şeker( yaklaşık 2 subardağı dolusu)
3 tatli kaşığı tarçın
1 kg elma
275 g tereyağı
1 kâse ceviz
1 vanilya şekeri
5 yumurta
450 g un(3 silme su bardağı)
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı süt

Yapılışı:
250 g şekeri( yaklaşık 1 su bardağı) 1 bardak su  ve tarçın ile tencerede koyup kaynatın.Sonra dereceyi düşürüp yaklaşık 20 dakika hafif hafif kaynatın..1 kaşık tereyağını ekleyin ve iyice soğumaya bırakın..

Elmalari soyup küp küp dograyın.

Fırını 175 dereceye getirin (Fanlı fırın 150° derece- gazlı fırın 2)

Kalan tereyağını, geri kalan şekeri ve vanilya şekerini mikser ile çırpın.Yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpmaya devam edin.

Sütü ekleyin,unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin

Hamuru yağlı kağıt yaydığınız tepsiye yayın..

Şerbetin 1/3 nü bu hamurun üzerine kaşık yardımı ile dökün ve çatal yardımı ile şerbetin hamura işlemesi için delikler açın.Üzerini gerekiyorsa tekrar düzeltin.

Elmaları hamurun üzerine yayın ve hafif bastırın.Şimdi kalan şerbetin  yarısını elmaların üzerine dökün
ve cevizleri serpin.

Yaklaşık 25-30 dakika
pişirin.

Süre sonunda fırından çıkarıp şerbetin geri kalanını dökün.

tarcin seretli elmali kek

10.3.13

Mermer yumurta dolmasi


mermer yumurta
          MERMER YUMURTA DOLMASI

4 yumurta
yarım bağ maydanoz
200 g labne peyniri
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık su
tuz karabiber
2 kaşık soya sosu
1/2 litre demli çay
süslemek için iri kapari ve frenksoğanı

Yumurtaları haşladıktan sonra kabuklarını soymadan her tarfindan  iyice kırın…1/2  litre çaya iki kaşık soya sosunu katıp bu yumurtaları 3 saatliğine bu sosa yatırın.
Diğer tarafta maydanozları ayıklayıp  mutfak robotunda su ve zeytinyağı ekleyerek iyice püre haline getirin.Tuz ve karabiber ekleyin…
Yumurtalari soyup ortadan ikiye bölün.Sarılarını çıkarıp maydanozlu karışıma ekleyip iyice karıştırın…Sıkma torbasına koyup yumurtalarin içini  şekilli doldurun…
Kapari ve ince doğranmis frenksoğani ile süsleyin.


mermer yumurta