19.3.09

Seyyah Kurabiye-Momoul kurabiye

Bugün sizlere kızkardeşimle, Suriyeli komşusundan öğrendiği -mamoul yani dığer bir adı ile "Seyyah kurabiye"- hazırladık.Bu kurabiye arap ülkelerinin coğunda bilinir.Özel kaşıkları sayesinde şekillendirme cok eğlenceli oluyor.Içine konan baharatı ve hurma dolgusu sayesinde tadı cok ilginc.Ayrıca yerken çıtır cıtır ağızda dağılmasıda başka özelliklerinden biri.


SEYYAH KURABIYE (Mamoul)
Malzemeler:

2 bardak un
1 bardak irmik
1/2 bardak sıvı yag
1/2 bardak tereyagı
2,5 kaşık şeker
3 kasik susam ve çörekotu karışımı
1 paket kabartma tozu
1/2 paket (10 g) maya
vanilya
su veya süt
2 kaşık mamoul baharatı
Ayrica
Hurma ezmesi,
tarçın
Yapilisi:
Mayayi biraz su ile eritin.Malzemeleri kariştirin mayayi ekleyin ve sütü veya suyu ekleyin.Fazla yumuşak olmayan ve ele yapismayacak bir hamur elde edin.Üzerini kapatip mayalanmasi icin bekletin.Sonra birdaha yogurun biraz daha bekletin.Sonra bir kez daha yogurun.Yaklaşik 2-3 saat sonra şekillenmeye hazir olan hamurdan kücük parçalar kopartin.Elinizle açin ortasina hurma ve tarçndan hazirladiginiz karişimi koyun,hamuru kapatin.Kapatılan yeri altta kalacak şekilde tepsiye yerleştirin.Orta dereceli firinda kizarana kadar pişirin.


Mamoul baharati:

Mamoul baharati anason, hint cevizi ,kenevir cicegi,zencefil vs den olusan bir baharat cesitidir.Yurt dişinda yasayanlar Arap marketlerinden "Mamoul gewürz "veya "kaek gewürz" olarak bulabilirler.Bulamayanlar koymasalar da olur.

Mamoul kasigi:

Bu kurabiyeler icin hazirlanmiş oymalı tahta kaşik.Hamur bunun icinde açilip ortasina ezme konduktan sonra kapatiliyor.Kaşik masaya vurulunca üzeri sekilli kurabiyeler ortaya cikiyor.

Hurma ezmesi:

Hurma ezmesi Arap ve Türk bakkalarinda satilan ,çekirdeginden çikarilmis ve iyice ezimiş 500 g lik paketler halinde satiliyor.Bunu kullanirken yumuşatmak için bir sivi yag kullanmak gerekiyor.

Resimde sizler için hem hurma ezmesi, hemde mamoul baharatini ve kasiği görüntüledim.

10 yorum:

Eya dedi ki...

Serapcığım...nefis bir kurabiye bu!Bir kurabiye sever olarak gerçekten denemeye değer ama kaşığı bulmak zor olsa gerek...artık sana geldiğimde kahvenin yanına isterim :)
Sevgiler

zehra

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok güzel ve değişik bir kurabiye.Açıkçası pek merak ettim tadını.Momoul baharatını hazırlarken herbirinden aynı orandamı koyuyorlar acaba?

Ellerinize sağlık.
sevgiler

Sevgi Küçük dedi ki...

mersinde de gördüğüm ve tattığım bir kurabiyedir bu.ancak nasıl yapıldığını bilmiyordum.
gördüğüm kadarıyla çok da güzel yapmışsınız. ellerinize sağlık. :)

Adsız dedi ki...

Hurmalı mamul güneyde, özellikle hatay civarında da bilinen bir tatlı. Çok başarılı yapmışsınız elinize sağlık, sevgiler.

bir dilim bir tutam dedi ki...

Zehracim kasiklar cesit cesit Arap marketlerde satiliyor en azindan Berlin'de.
Berline tekrar geldiginle istersen seninle ugrar aliriz.


Zehra G. Ben baharati hazir aldim.Oranlari ne derce bilemiyorum.Zaten bu baharatta köri gibi birsürü baharatin karisimi.Ama sen koymasanda olur.Susam ve cörek otu yeter zaten.

Sevgicim yorumun icin tesekkürler.


Semacim ugradin ve yorum biraktigin icin sanada tesekür ederim.Berlinden sevgiler.

durutarifler dedi ki...

Çok güzel olmuştur eminim ama benim için bulunması zor malzemeler.
Ellerine sağlık.Çoookk güzel görünüyor.

Adsız dedi ki...

Çok farklı bir tarif gerçekten.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

çok değişik ve güzel bir kurabiye...ellerine sağlık canım...

sevdamavisi dedi ki...

Serapcığım,
farklı ve güzel bir tarif ellerine sağlık. sevgiler.

HUYSUZBALIK dedi ki...

Antakya ve Mersin'e her gittiğimde alırım bunlardan orda da Mamul diye geçiyor. Tarifini bulduğuma çok sevindim. Ellerine sağlık. Sevgiler...