Bu kücük lezzetli kekin tarifini 25 sene önce bir arkadasimda yemiş ve tarifini almiştim…Ve o günden beride iki kızımında doğum günü partilerinin ve gidilen piknik gezilerimizin vazgeçilmez favori pastalarından biridir.Gerek ele kolay geldiğinden gerekse tadindan,nedense çocuklar tarafından cok sevilir..
Adının bugüne kadar ne olduğunu bilmediğimden arkadaşimin ismini vermiş ve" Meliza'nın keki" diye not almışım.
Geçenlerde tesadüfen yabancı bir blogda görünce (şu internet ne güzel bir şey..)Avustralyanin meshur bir keki olduğunu ve adının Lamington olduğunu öğrendim.Hatta çikolatali sos yerine renkli soslar ile bile yapıldığını bilhassa partilerde, tabaklarda rengarenk durdugunu görünce, bir sonraki davetimizde kesinlikle yapmaya karar verdim.
Aşağıda klasik tarif...
Adının bugüne kadar ne olduğunu bilmediğimden arkadaşimin ismini vermiş ve" Meliza'nın keki" diye not almışım.
Geçenlerde tesadüfen yabancı bir blogda görünce (şu internet ne güzel bir şey..)Avustralyanin meshur bir keki olduğunu ve adının Lamington olduğunu öğrendim.Hatta çikolatali sos yerine renkli soslar ile bile yapıldığını bilhassa partilerde, tabaklarda rengarenk durdugunu görünce, bir sonraki davetimizde kesinlikle yapmaya karar verdim.
Aşağıda klasik tarif...
HINDISTAN CEVIZLI KÜP KEKLER
Lamington keki-Avustralya
Malzemeler:
125 g un
6 yumurta
1 silme tatli kaşiği kabartma tozu
50 g nişasta
150 g pudra şekeri
Sosu icin
500 g pudra şekeri
1 kaşik tepeleme tereyağı
50 g kakao
250 ml süt ve
300 g hindistan cevizi rendesi
Un,nişasta ve kabartma tozunu eleyin.
Yumurtalari bir kaba kırıp kabarana dek iyice çırpın.En az 5 dakika..!
Sonra pudra şekerini yavaş yavaş ekleyin ve biraz daha çırpın.
Son olarak unlu karışımı katın ve tahta bir kaşık ile unu yumurtaya yedirin.Fazla kariştırmayın.Sadece un kaybolacak kadar.
Dikdörtgen bir kaliba döküp önceden ıssıtığınız firinda 30-35 dakika pisirin.
Soğuduktan sonra 3 veya 5 cm lik küplere kesin.
Sosu icin:
Pudra şekerini ve kakaoyu eleyerek bir kaba alin.
Üzerine erittiğiniz tereyagini ve sütü dökün.
(sütün tamamini bosaltmamanizi yavaş yavaş döküp akıcı bir pudding kivamina gelmesini sağlayın.
Bir kaba hindistan cevizini boşaltin.
Kestiginiz küp kekleri ilk önce çikolataya batirip hafif süzülmesini sağlayın daha sonra hindistan cevizine bulayin.
Kurumalari için bir izgaraya dizin.
Serap diyor ki…..
Yillardir yaptığım deneyimime dayanarak sizlere önerim:
Çikolataya ve cevize bularken parmaklarinizi değil çatal kullanin. (veya bir arkadasinizin parmaklarini….!)
Keki çikolataya atip çatal yardimi ile hertarafina bulanmasini sağlayin.
daha sonra çatali batirip fazlaliklari süzün,ardindan hindistan cevizli karişima birakin.Ve tabagi (biraz yüksekçe bir kâse olsun) biraz sallayin ki hindistan cevizi çikolaytayi bulansın. Şimdi parmaklarınızla çalişabirsiniz.
Arzu ederseniz elinizdeki herhangi bir pandipanya tarifinide kullanabilirisniz.
Avustralyada keki bazen bir defa enlemesine kesip arasina koyu bir reçel sürdüklerini ve daha sonra küp küp kestiklerini öğrendim…
Kakao yerine gıda boyası ile bir sos hazirlaninca kirmizi pembe ve sari renkte değişik lamingtonlar hazirlayabilirsiniz.
36 yorum:
Canım bu keki denemeyen sanırım bir
tek ben kaldım:)))Ellerine sağlık enfes olmuş,mutlu pazarlar,sevgiler
Lokum gibi olmuşşş harika :)
ellerine sağlık, hemen yapılacaklar listeme alıyorum...
merhabalar.kakao ne kadar olacak
canım cok guzel olmus benımde cok yapmak istedıgım bır kek ellerıne sağlık
Bence de lokum gibi, ellerine saglik Serap abla, sevgiler...
misafirler için not alınd...ellerine sağlık
Bende yıllardır yaparım üçken keserim ve adınıda süpriz kek bilırdim,nefis bir lezzet sayende adını ögrendım canım.
Hımmm...Çok nefis görünüyor.Tek takıldığım şu gramla ölçüler.Tartımda yok acaba kap şeklinde ölçülerlede verebilirmisiniz?ellerinize sağlık.
Serapcım televizyonda görünce hemen not almıştım ama henüz yapmadım en kısa sürede yapacağımç Çünkü çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık canım..
Sevgiler..
Cok lezzetli gorunuyor. Bende en kisa zamanda deniyecegim. Ellerine saglik...
25 senelik ha süpersin denemeliyim ben de güzel bir hafta dileklerimle...
Sevgili limon cicegi
1 bardaktan biraz az un
1 kahve fincani nisasta
150 g pudra sekeri icin 1 bardak
500 g icin 3 bardaktan biraz fazla kullan
kakao 1 cay bardagi
1 bardak süt
H.cevizi icinde 2 paket kullanabilirsin.
Sevgiler
bende bayıldımmmm.
ama resmi niye daha çok sevdim ?
:)))))
Sevgili Serap,
Ellerine sağlık, küp kekler nefis görünüyor.
Ufak porsiyonlarda, bir atımlık olması çok güzel, benim de yapmak istediğim tarifler arasında yer alıyor.
Nefis bir kek. Tek kelimeyle bayıldım. Deneyeceğim inşallah. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
Harika görunüyorlar,ellerine saglik
sERAP ABLA ÇOK ŞIK GÖZÜKÜYORLAR 25 senedir yaptığına göre tadıda güzeldir eminim eline sağlık iyiki paylaştın bizimle bu tarifi hem eski tarifleri çok severim hemde universal bir tat madem avustralyada bu kadar meşhur yapmalı tarifi yazdım defterime ama eve yapamam hindistan cevizi sevmiyorlar ama güne yapıcam mutlaka....sevgiler
serap abla sos pişecekmi puding gibi olacak demişsin ama pişmesini belirtmemişsin çıkmaza girdim...tarifi deftere geçirirken durakladım cevabını bekliyorum
ellerine sağlık harika görünüyor
Sevgili Ayca Yorumun icin tesekkürler…Puding gibi den kastim sadece kivam acisindan…Yani pismeyecek…
Hindistan cevizi sevmeyenler icinde cikolata tanecikleri minik renkli sekerler veya antep fistigi,findik filanda kullanilabilinir.
Sevgiler
Gerçekten denenesi bir tarif olmuş canım. Ellerine sağlık. sevgiler
Bende çok seviyorum bu keki, bizim tarif biraz daha farklı, çok bereketli ve dayanıklı ayrıca.Elinize saglık.
ilk yaptığımda elime yüzüme bulaştırmış allahım nasıl çıkıcam bunun içinden demiştim ama yapa yapa bahsettiğiniz püf noktalarını keşfediyor insan, gerçekten çok lezzetli ve şık görünümüyle akıldan çıkmayacak bir pasta ellerinize sağlık...
serapcim bende aldigim tariflere aldigim kisinin adini koyarim, tarif kitabimda hep aldigim kisilerin ismini görünce tatini hencik hatirliyorum...
bu tarifi not aldim ve mutlaka denemek istiyorum
ellerine saglik arkadasim...
ben de Ingiliz keki adiyla gormus ve denemistim, adi ne olursa olsun cok leziz ve sunumu $ik degil mi?
sizin kullandiginiz sosun kivami enes gorunuyor, ellerinize saglik!
Serapcim harika gorunuyor ellerine saglik canim.Bir dahaki seferde meyve soslusunu yapicam cok merak ettim:)))Sevgiler.
eline saglik... enfes görünüyo...lokum keki de deniliyo degilmi? yanlis mi hatirliyorum yoksa? uzun zaman oldu yapmiyali... canim yorumun icinde sagol
Serapcım süper lokmalık olmuş bunlar. Ellerine sağlık.
Denemek isterim. Çok güzel görünüyorlar, ellerine sağlık.
Fotoğraflar da çok güzel...
offff süperr ötesii buu:)
ellerine sağlıkk canımm..
müsaden ile not aldımm..
sevgiler canımm...
Selam sevgili Serap
Bende bu keki çok severek yaparım yıllardır hatta sitemde mevcut ama adını soslu kek diye bilirken asıl ismini öğrendim sayende:)
Nefis bir kek yada pastacık tadan herkesin tarifini istediği lokum gibi birşey ellerine sağlık bilgi için teşekkürler
sevgiler
bu kekin asil ismini ögrenmis olduk sayende serapcim nefis bir kek oluyor gercektende, ellerine saglik sevgiler öptüm
Denemek isterim harika birsey bu . Siz hepsini cok guzel aciklamissiniz ben birtek size kullandiginiz tepsinin olculerini soracagim.
Simdiden tesekkurler, sevgiler.
Aylincim benim tepsimin boyu 46x36 cm.Yani normal firin tepsisi büyüklügünde….Ama bu malzeme ile daha kücük bir tepside kullanabilirsin…ki ben onuda kullaniyorum…Bu sefer tabiki küpler daha büyük oluyor..Birazda ikramina bagli dogum günü partileri icin büyükler bence normal…cocuklar bayilyiorlar..Ama gün icin düsünürsen kibar olmasi acisindan büyük tepsiyi büyük tut…Sevgiler
Yorum Gönder