Şimdi tam kuskonmaz (asparagas) mevsimi…Beyazi,yesili hatta moru bile var. Besin degerinin yüksek ve iyi bir idrar sökücü oldugunu biliyoruz…Türkiyede de son yıllarda epey yaygınlaşmış ve pazarlarda, manavlarda rahatlikla bulunduğunu öğrendim.
Almanyada sezonu 2-3 ay kadar sınırlı..Berline yakin Beelitz kasabasi kuskonmazi ile ünlüdür.Nisan ortasinda başlanip ve 24 Haziranda son bulur toplama işi..Bu tarihten sonra toplama kesinlikle yapilmaz ki yerde kalan kisminin bir dahaki sezona kadar tüm enerjisini köküne verip seneye kadar tam gelismesi gerekmektedir….
Beyaz kuşkonmaz topragin altinda yetişir..Yeşili ise topraği deler ve gün yüzüne çıkıp güneş gördügünden rengi ilkönce mora sonradanda yeşile döner.Çorbasi,kızartmasi,salatası yapilir.Ama Almanyada en bilindik şekli ise haşlanıp holandez sosu ve patates eşliğinde yenmesidir. Bizde genellikle bu şekilde yapariz ama nedense beyazini pek sevemedik, daha çok yeşilini tüketiriz.Assağida sizin icin kuşkonmazli bir salata tarifi var..
Almanyada sezonu 2-3 ay kadar sınırlı..Berline yakin Beelitz kasabasi kuskonmazi ile ünlüdür.Nisan ortasinda başlanip ve 24 Haziranda son bulur toplama işi..Bu tarihten sonra toplama kesinlikle yapilmaz ki yerde kalan kisminin bir dahaki sezona kadar tüm enerjisini köküne verip seneye kadar tam gelismesi gerekmektedir….
Beyaz kuşkonmaz topragin altinda yetişir..Yeşili ise topraği deler ve gün yüzüne çıkıp güneş gördügünden rengi ilkönce mora sonradanda yeşile döner.Çorbasi,kızartmasi,salatası yapilir.Ama Almanyada en bilindik şekli ise haşlanıp holandez sosu ve patates eşliğinde yenmesidir. Bizde genellikle bu şekilde yapariz ama nedense beyazini pek sevemedik, daha çok yeşilini tüketiriz.Assağida sizin icin kuşkonmazli bir salata tarifi var..
Patatesli kuşkonmaz salatası
1 kg kuşkonmaz-beyaz veya yeşil
500 g patates
3 yumurta
3 yemek kasigi kapari
zeytinyagi,limonsuyu
tuz ve tane karabiber
1 kasik seker
Kuşkonmazlari yeşil ise altlarindan 2-3 parmak kalinliginda kesip soymadan,beyaz ise tamamen soyup bir kaşık şeker ve tuz attiğiniz suda haşlayin.
Patatesleri soyup tuzlu suda haşlayin.Soğuduktan sonra küçük küçük kesin.Süzülen kuşkonmazlarida kesip kaparililerle birlikte patateslere ekleyin.Limon suyu,tuz,karabiber,ve zeytinyağı ile tatlandirin.
Haşlanmiş yumurtalarla ikram edin.
9 yorum:
Canım nefis görünüyor ellerine sağlık sevgiler.
Enfes görünüyor,salatasini denemedim
dogrusu.Ögle yemegimi henüz yemedim
nasil da canim cekti hhmmmm;)))
Annem biz küçükken hollandada çok yapardı ama buraya geldiğimizde kuşkonmazı bulamadık türkiyede..Yeni yeni görmeye başladık sanki..
ben de beyazini cok severim ozellikle de corbasini.ama bu salatayi da beyaziyla denemek istedim simdi,ellerine saglik hayatim,sevgiyle.
süper bir görüntü ellerine saglik serapcim...
Cok merak etmeme ragmen hic denemedim...
Birtürlü cesaret edemiyorum, ama görüntü insanin istahini aciyor, ellerine saglik canim...
Off yaaa bayilirim kus konmaza Serap ablacik. bak canimi cektirdin ama iste:p
sevgilerrr xoxo
ellerine sağlık ablacım..
salatan nefis görünüyor..
kuşkonmazı hiç tatmadım ama salatan harika.)
Kuşkonmazı ben de severim, bu sene zamanında toplamış ve bir güzel yemiştik. Bu şekilde salata olarak hiç denememiştim. Bir dahakine böyle de denemek güzel olabilir.
Sevgiler..
Yorum Gönder