12.4.11

Körili patlican

DSC07020_400x533

Körili Patlican
Malzemeler;
1 büyük boy bostan patlican
200 g rendelenmis kasar
1-2 dis sarimsak
Köri
biraz zeytinyagi
Hazirlanisi;
Sarimsagi ezin zeytinyagi ile karistirin.Patlicanlari soymadan 1 cm lik dilimler seklinde kesin..Bir firca yardimi ile patlicanlarin iki yüzünü sarimsakli yag ile yaglayin.Teflon tavada(yag koymadan) veya izgarada ara sira cevirerek kizartin.
Kasar rendesini köri ile karistirin.Patlicanlari firin tepsisine dizin.Dilimlerin üzerine kasar rendesini bolca yayin.
Firinda  kasar eriyene kadar bir kac dakika tutun.

8.4.11

Mayorka keki

Disarisi civil civil...Rengarenk...En sevdigim mevsim...Ilik ve günesli bir hava var.....Bende ortama uygun bir kek ile karsinizdayim..
5547384151_7a7fe84fb8
MAYORKA KEKI
(Bademli Kek)
Malzemeler:
150 gr tereyagi
150 gr ince cekilmis badem
3 yumurta
125 gr seker
bir tutam tuz
1 portakal
50 gr un
1 tatli kasigi kabartma tozu
Üzeri icin pudra sekeri
Yapilisi:
Portakalin kabugunu rendeleyip daha sonra suyunu sikin.
Yumurta beyazini bir tutam tuz ile iyice cirpip  kar haline getirin,50 gr sekeri ekleyip 1 dakika daha cirpin.
Oda isisindaki tereyagini ,75 gr seker ve portakal rendesi ile birlikte mikserle cirpin.Yumurta sarilarini ve portakal suyunu ekleyin.Tekrar cirpin.
Unu kabartma tozu ile eleyerek bir kaba alin.Üzerine cekilmis bademi, yumurta sarili karisimida katip karisitirin.
Yumurta akini tahta kasikla bu  karisima tek yöne ve altan üste gelecek sekilde dikkatli bir sekilde ekleyin.
20 cm capinda bir kabi yaglayip unlayin.Karisimi kaliba döküp 180 dereceli firinda 25-30 dakika pisirin.Süre sonunda firini isisini kapatip bir 10 dakika firinda beklettikten sonra cikarin.
Üzerine pudra sekeri serpin. 
Bu kek Mayorka adasinin meshur kekidir ve  cafelerde  ikram edilirken yanina bir top vanilyali dondurma esliginde verilir.
5547385347_3042f7b792

mayorka kekimayorka keki

5.4.11

Subattan sonra



Hepimizin bildigi gibi bloglar uzun bir süredir komik bir sebebten dolayi kapali.Yukaridaki istatistiklerde bunu net bir sekilde gösteriyor.Bir cok blog arkadasim suskun.....Bir cok blog arkadasimdan haber alamiyorum.Postlarima  gelen yorumlar iyice azaldi.Ziyaretciler desen günde 3 -5 i civarinda..Ara sira acildi acilacak yazilari okuyorum ama yinede istatistiklere bakinca durum gayet net bir sekilde ortada... Ve hal  böyle olunca acikcasi benimde icimden yayin yapmak gelmiyor.

Her nekadar blogumu kendime ve ileride cocuklarima arsif niteliginde olmasi icin  acsamda,arkadaslarimin durumu böyleyken icimden bir sey gelmiyor.

Vatanimin dört bir tarafindan,hic tanimadim kisilerden gelen sevgi ve selam iletileri esliginde "eline saglik" mesajlarini ve bu baglamda kurulan her ne kadar sanalda olsa,dostluklar, insanin hosuna gidiyor.
Dilegim bir an önce su komik yasagin kaldirilmasi.....!

28.3.11

Maydonozlu cıtırlı somon

somon
Balik balik balik...En güzel,en özel,en deger verdigimiz yemeklerden biridir mutfagimizda...Bol bol yeriz...mümkün oldugunca haftada iki defa..Tavada hic kizartmam genelliklede fırında pisiririm..Cupra,mezgit,lüfer fovori baliklarimizdir.Ama kizlar kilcik ayiklamaktan kacindiklari icin
somon  ve Türkiyede'de satildigini duydugumda sevindigim panga baligini daha sık yaparim.Bunlar genellikle fileto olarak satildigindan,hazirlama işi carcabuk biter.
Ve yarim saat gibi kisacik bir sürede masaya böyle bir lezzet gelir....

MAYDONOZ CITIRLI SOMON FILETO
somon
Malzemeler
6 dilim Somon fileto
2 dilim tost ekmegi
1 bag maydonoz
1 limon kabugu rendesi
4 yemek kasig zeytinyagi
tuz karabiber
Yapilisi:
1) Firini 180-200 derece getirin.
2)Tost ekmeklerini robotta cekin veya elinizde incecik ufalayin.Maydonozlarida  ya robotta veya bicak yardimi ile ince ince kiyin...
3)Ekmekleri,limon kabugunu ve maydonozlari zeytin yagi ile karistirip tuz ve karabiber serpin.
4)Bu karisimi somon filetolarinin üstüne paylastirin.Elinizle bastirarak baliklara yapismasini saglayin.
5)Hafif yaglanmis bir firin kabina baliklari dizip
15 dakika pisirin.
Serap diyor ki....Yanina firinda patates veya yesil salata cok yakışıyor

20.3.11

Menekseli pasta

serap1
Bu pastalari yapali epey oldu...Yani pasta kursu öncesi...Aslinda yayinlama niyetinde degildim.Kurs aldiktan sonra tabiki üzerindeki hatalari görünce gerek duymamistim.Fakat Zehra hocam "olsun sen  yinede yayinla"israri üzerine bu iki pastayi yayinlamaya karar verdim.
Pandispanya icin Mügenin sayfasindan yararlandim..
Kakaolu pandispanya
Kremasi icin yazin yayinladigim yabanmersinli tatlida kullandigim kremayi denedim ve cok memnum oldum.
Üzerini lila seker hamuru ve yine seker hamurundan yaptigim menekseler ile süsledim.
pasta 3

pasta 2
Bu Pastadada yine Mügenin pandispanya dosyasindan yararlandim.Ici vanilyali frambuazli,disi cikolatali ganaj.
Üzerini ise elimde kalan ve kullanma süresinin bitmek üzere oldugunu gördügüm yesil seker hamuru ile kapladim..

didem pasta 2
didem pasta 1

14.3.11

Sebzeden lasanya


Almanya'da yayinlanan "Das Perpekte Dinner"(TR de "yemekteyiz"in Almanca versiyonu)programini zevkle izlerim.Hos sohbet esliginde cirkince ulu orta elestri yapilmayan, abuk sabuk bahanelerin olmadigi bir program.Gecenlerde Italyan asilli Alman bir genc yapti bu yemegi.Sebzeli lasanya..Aslinda lasanyayi ben hep sebzeli yaparim.Ama bunda makarna yok-yani kat kat sebze...Bu sebebten ilgimi cekti...
                                    
                                    
Sebzeden lasanya
SEBZEDEN LASANYA makarnasiz
Malzemeler:
3 patlican
2 kabak
1 kilo domates veya
2 dis sarimsak
1 kücük sogan
150 g parmesan
3 yumurta
1 kase un
tuz karabiber
Yapilisi:
Domateslerin kabuklarini soyup ufak ufak dograyin.Soganlari rendeleyin.Sarimsagi ince ince dograyin.Tencereye 1 yemek kasigi yag koyup ilkönce sogani atip biraz kavurun ardindan sarimsak ve domatesleri ekleyin.Tuz ve karabiberini katip kisik ateste 15-20 dakika pisirin.

Yumurtalari bir kapta cirpin.Tuzunu ve karabiberini serpin.Patlican ve kabaklari dilimleyin.Ilkönce yumurtaya ardindan unu bulayip kizgin yagda kizartin.Kagit havluya cikarip fazla yaginin emilmesini saglayin.

Firin kabina patlican ve kabak dilimlerini dizin.Üzerine domates sosunu dökün.Parmesan peynirini serpip 200 dereceli firinda 20-25 dakika pisirin...
                             sebze lasanya

8.3.11

Hellim peynirli patlican dilimleri

Bu peynirli patlicanlari " hersey tadinda" programinda görüp not almistim.Daha sonra bir kac kez yaptim.Patlicanlarin cok azicik yaglanip kizarilmasindan dolayi gönül rahatligi ile yiyebileceginiz bir acilis yemegi diye düsünüyorum.Patlicanlari bir gün önce hazirlayip ertesi sabah peynir ve domatesi ile birlikte firina verince,iste kahvalti sofrasina da yakisir bir tat...Bunu firsat bilerek tarifimi sevgili Hümeyranin düzenledigi Kahvaltim etkinligine yolluyorum.
                                    Hellimli patlican

HELLIM PEYNIRLI PATLICAN DILIMLERI
Malzemeler:
Patlican
Domates
Hellim peyniri
Siyah zeytin
sarimsak
biraz zeytinyagi ve tuz
Yapilisi:
Patlicanlari alacali soyun ve 1 er cm lik dilimler halinda kesin.Sarimsagi tuz ile ezip zeytinyagina katin.Daha sonra bu yagi patlican dilimlerinin iki yüzüne firca yardimi ile sürün.Ister teflon tavada ,ister izgara tavasinda ve orta ateste patlicanlari arkali önlü bir kac kez cevirerek hafifce kizartin.
Domatesleri dilimleyin.Hellim peynirini ince seritler halinde kesin.Zeytinleri cekirdeklerinden ayirin.
Patlican dilimlerinin üzerine domates,hellim ve en üste yarim zeytini koyup kizgin firinda peynir hafifce eriyene kadar tutun.
 

4.3.11

Elmali yagsiz kek

elmali kek

ELMALI YAGSIZ KEK
 Malzemeler:
2 elma
2 yumurta
1 yemek kasigi tarcin
1 bardak seker
1 bardak un
1 bardak iri cekilmis ceviz
1 p vanilya sekeri
1 p kabartma tozu
Hazirlanisi:
Elmalari soyun,cekirdekli kisimlari cikarip findik büyüklügünde dograyin.
Seker,yumurta,tarcini karistirin.Unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin.Vanilya sekerini katin.Dogranmis elmalari ve cevizi ekleyip yaglanmis ve unlanmis kek kalibina yayin.Üzerini düzeltin.
160 dereceli firinda 50- 55 dakika pisirin.