20.6.12
11.6.12
Papatyalı Pasta
Bu tür bir pastayi coktandir yapmak niyetindeydim…Kizimin arkadasina dogum günü pastasi istemesi üzerine firsat bilip hazırladim.. Papatyalari daha önceki denememden dolayı bir gün önce yapip kuruttum ki istediğim şekle gelsinler.Ertesi gün ise pastayi süsledigimde papatyalari bu sefer fazla sıkıştıramadim.Bu sebebtende istediğim gibi dolu bir sepet olmadı.Çünkü yapraklar kuruduğu için yerleştirirken kırıldılar.Birdahaki sefere kesinlikle modelleme hamuru ile yapmaya karar verdim.
5.6.12
Limonlu sorbe
Havalar ısındı artık, soğuk birşeyler yapalim ve yiyelim….. diyemiyeceğim…Çünkü hala evde kazaklarla oturuyor ve kalorifer yakıyoruz.
Eh.. peki bu neyin nesi derseniz? Içimden öyle geldi.
Canim soğuk birşeyler yayınlamak istedi derim.
Dışarıdaki soğuğa inat derim….Resimlere bakıp ic cekeceğiz artik.
Bu tarifi geçen yaz Tuz Biber dergisi için hazırlamıştım.Buyrun sizde hazirlayın.Biz yiyemiyeceğiz...
MISKET LIMONLU SORBE
Malzemeler:
8 Misket limonu
600 ml su
300 g şeker
1 yumurta beyazı
Arzuya göre yeşil gıda boyası
Yapılışı:
Misket limonlarını iyice yıkayıp kabuklarını rendeleyin.Daha sonra sularını sıkın.
Şeker su ve kabuk rendesini bir tencereye alıp şeker eriyene kadar kaynatın ve soğumaya bırakın.Bir süzgecten geçirin.
Yumurta beyazını kar haline getirin.Soğuyan şerbete limon sularını ve yumurta akını ekleyip karıştırın.Bu aşamada arzu ederseniz yeşil gıda boyası takviyesi yapabilirsiniz.
Genişce bir kaba boşaltıp buzluga koyun.Saat başı çıkarıp çatal yardımı ile kazıyarak karıştırın.Bu sayede iyice kristalleşmis olacak.
3-5 saat sonra ikrama hazırdır
Nane yaprakları ve dilimlenmis limon ile süsleyin. |
2.6.12
Patates salatasi
Şimdi tam kuskonmaz (asparagas) mevsimi…Beyazi,yesili hatta moru bile var. Besin degerinin yüksek ve iyi bir idrar sökücü oldugunu biliyoruz…Türkiyede de son yıllarda epey yaygınlaşmış ve pazarlarda, manavlarda rahatlikla bulunduğunu öğrendim.
Almanyada sezonu 2-3 ay kadar sınırlı..Berline yakin Beelitz kasabasi kuskonmazi ile ünlüdür.Nisan ortasinda başlanip ve 24 Haziranda son bulur toplama işi..Bu tarihten sonra toplama kesinlikle yapilmaz ki yerde kalan kisminin bir dahaki sezona kadar tüm enerjisini köküne verip seneye kadar tam gelismesi gerekmektedir….
Beyaz kuşkonmaz topragin altinda yetişir..Yeşili ise topraği deler ve gün yüzüne çıkıp güneş gördügünden rengi ilkönce mora sonradanda yeşile döner.Çorbasi,kızartmasi,salatası yapilir.Ama Almanyada en bilindik şekli ise haşlanıp holandez sosu ve patates eşliğinde yenmesidir. Bizde genellikle bu şekilde yapariz ama nedense beyazini pek sevemedik, daha çok yeşilini tüketiriz.Assağida sizin icin kuşkonmazli bir salata tarifi var..
Almanyada sezonu 2-3 ay kadar sınırlı..Berline yakin Beelitz kasabasi kuskonmazi ile ünlüdür.Nisan ortasinda başlanip ve 24 Haziranda son bulur toplama işi..Bu tarihten sonra toplama kesinlikle yapilmaz ki yerde kalan kisminin bir dahaki sezona kadar tüm enerjisini köküne verip seneye kadar tam gelismesi gerekmektedir….
Beyaz kuşkonmaz topragin altinda yetişir..Yeşili ise topraği deler ve gün yüzüne çıkıp güneş gördügünden rengi ilkönce mora sonradanda yeşile döner.Çorbasi,kızartmasi,salatası yapilir.Ama Almanyada en bilindik şekli ise haşlanıp holandez sosu ve patates eşliğinde yenmesidir. Bizde genellikle bu şekilde yapariz ama nedense beyazini pek sevemedik, daha çok yeşilini tüketiriz.Assağida sizin icin kuşkonmazli bir salata tarifi var..
Patatesli kuşkonmaz salatası
1 kg kuşkonmaz-beyaz veya yeşil
500 g patates
3 yumurta
3 yemek kasigi kapari
zeytinyagi,limonsuyu
tuz ve tane karabiber
1 kasik seker
Kuşkonmazlari yeşil ise altlarindan 2-3 parmak kalinliginda kesip soymadan,beyaz ise tamamen soyup bir kaşık şeker ve tuz attiğiniz suda haşlayin.
Patatesleri soyup tuzlu suda haşlayin.Soğuduktan sonra küçük küçük kesin.Süzülen kuşkonmazlarida kesip kaparililerle birlikte patateslere ekleyin.Limon suyu,tuz,karabiber,ve zeytinyağı ile tatlandirin.
Haşlanmiş yumurtalarla ikram edin.
28.5.12
Mogol usulu tavuk
Malzemeler
4 tavuk gögsü
1 bardak tuzlu ayran
2 bag taze sogan
3 havuc
1 taze aci biber
1 tatli kasigi zencefil rendesi
1 limonun suyu
3-4 yemek kasigi soya sosu
1 tatli kasigi seker
1 cay bardagi ilik su
150 g fistik ezmesi
Yapilisi
Tavuk gögüslerini ayranin icine yatirin 1 saat bekletin.
Havuclari soyup iri iri rendeleyin.Taze sogani iki veya üce bölüp uzun ve ince dograyin.Daha sonra havuc ve soganlari tuzlu kaynar suya atip biarz bekletin.Cikarip süzün.
Aci biberleri ince ince dograyin.
Fistik ezmesine ilik suyu katip pürüzsüz hake gelinceye kadar cirpin.
Limon suyunu,soya sosunu, sekeri ve zencefil rendesini ekleyin.Dogradiginiz aci biberi katip tuzunu kontrol edin.
Tavuk etlerini ayrandan cikarip süzün.Az yagli bie tavada arkali önlü kizartin.
Sebzaleri tabaga alip dilimlenmis tavuk gögsünü üzerine koyup fistik sosunu dökün.
4 tavuk gögsü
1 bardak tuzlu ayran
2 bag taze sogan
3 havuc
1 taze aci biber
1 tatli kasigi zencefil rendesi
1 limonun suyu
3-4 yemek kasigi soya sosu
1 tatli kasigi seker
1 cay bardagi ilik su
150 g fistik ezmesi
Yapilisi
Tavuk gögüslerini ayranin icine yatirin 1 saat bekletin.
Havuclari soyup iri iri rendeleyin.Taze sogani iki veya üce bölüp uzun ve ince dograyin.Daha sonra havuc ve soganlari tuzlu kaynar suya atip biarz bekletin.Cikarip süzün.
Aci biberleri ince ince dograyin.
Fistik ezmesine ilik suyu katip pürüzsüz hake gelinceye kadar cirpin.
Limon suyunu,soya sosunu, sekeri ve zencefil rendesini ekleyin.Dogradiginiz aci biberi katip tuzunu kontrol edin.
Tavuk etlerini ayrandan cikarip süzün.Az yagli bie tavada arkali önlü kizartin.
Sebzaleri tabaga alip dilimlenmis tavuk gögsünü üzerine koyup fistik sosunu dökün.
24.5.12
Pembe güllü pasta
Daha önce bunun kakaolusunu yapmış ve cok beğenmistik.Anneler günü evimize Türkiyeden misafir olarak gelecek yengemizede böyle bir pasta ikram edelim dedim.Bu sefer üzeri renkli güller olsun istedim. Hamuruna ise kakao yerine biraz kirmizi boya katarak icine ekleyecegim frambuazlara uygun haline getirdim. Güzelde oldu.Ama pastayi hazirladigim gün dışarının sıcakligi 30 derece mutfagimin ise 40 derece olunca elimdeki sıkma torbasindaki krem pastanin üzerine yapişamadan eridi ..Bilhassa son olarak kullandigin krem renkli güllerde görüldügü gibi.
Kek icin malzemeler:
6 Yumurta
125 ml ılık su
240 g şeker
1 vanilya şekeri
250 ml sıvıyağ
350 g un
1 kabartma tozu
Yapılışı
Yumurta beyazlarini 40 g şeker ile kar haline getirin.
Yumurta sarilarını ılık su ve kalan şeker ile en az 3 dakika ve kabarana kadar çırpın.
Sıvıyağı katin vanilyayi ekleyin.
Un ve kabartma tozunu eleyerek karişima ekleyin.
Son olarak yumurta beyazlarini yavaş yavaş katarak fazla çırpmadan yedirin.
Yagli kağıt yaydığınız veya yağladiginiz firin kalibina dökerek 160 dereceli firinda yaklaşık 45-50 dakika pişirin.Kürdan testi yapip piştiginden emin olunca çıkarip soğutun.
Daha sonra iki kere enlemesine kesin.
Iç kremasi ,dış kreması, malzemeleri ve yapılışı burayi tıklayin…..
Mor ve pembe renkler için şeker hamuru boyası kullandım.
22.5.12
Almanya blog bulusmasi
Dortmund-Bielefeld ve Köln'den sonra
4.Büyük Almanya blog yazarlari toplantisini
Eylül ayinda Berlin'de gerceklestirmeyi planliyoruz.Birbirimizle tanismak,fikir alisverisinde
bulunmak,sanal alemdeki arkadasligimizi güzel bir dostluga dönüstürmek icin sizleri bu
bulusmaya davet ediyoruz.
Yan tarafta gördügünüz üzere bir tarih anketi hazirladik.Bunun icin tabiki tüm Almanya'nin
okul tatilinin
okul tatilinin
bitmesini göz önüne alarak 15-22 veya 29 Eylül tarihlerini uygun bulduk.
25 Agustosa kadar size uygun olan tarihi oylayin. Süre sonunda en cok oy alan tarihi
bulusma icin sececegiz.
bulusma icin sececegiz.
Tüm blog yazarlarini ister el isi, ister yemek vs vs. ister Hollanda'dan ister Fransa'dan ister
Ingiltere'den
Ingiltere'den
hatta Türkiye'den bile davet ediyoruz.
irtibat icin serapmail@web.de
16.5.12
Vişneli crumble
VIŞNELI CRUMBLE
Malzemeler:
1 kg vişne (çekirdeği çıkarılmış)
100 g tereyağı
200 g un
100 g esmer şeker
1 paket vanilya
yarim limon rendesi
ayrıca
Vanilyali dondurma
tarçin
Yapılışı:
Tereyağı,seker,un,vanilya şekeri ve limon rendesini elinizle yağ eriyinceye kadar yoğurun.Hamurun topak topak olmasini sağlayin.
Vişneleri fırına dayanıklı bir kaba koyun.Üzerine unlu karişimi gelişi güzel dökün.
175 dereceli firinda 20- 25 dakika pisirin.
Firindan çıkarip vanilyali dondurma eşliğinde tarçın serperek ikram edin.Serap diyor ki…… Değişik meyvalarda kullanabilirsiniz..Mesela şeftali,üzüm,kayısı gibi.Ayrica yazdan kalmiş dondurulmuş meyvalarida kullanabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)