11.12.12

Sacher usulü cikolatali armutlu pasta



Sacher pastasi Avusturya'nin meshur cikolatali pastasidir…Bende orjinal tarife sadik kalarak bir kac kez yaptim…Bu tarif ise sacher uslu yine cikolatali ve armutlu bir kek...


ÇIKOLATALI ARMUTLU KEK 
 "Sacher usulü"
Malzemeler:
250 g  bitter çikolata
8 yumurta
150 g tereyağı
150 g un
150 g şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya şekeri
30 g pudra şekeri
3 armut
 2 kaşık reçelyap
1 limon suyu
 1tatlı kasığı tarçın

200 g kuvertür
100 g sıvı krema
15 g hindistan cevizi yağı(Türkiyede Biskin) veya tereyağı

Yapılışı:
°Çikolatanin 200 gramını parçalayın ve benmari usulü eritin.
°Tereyağı,şekeri ve vanilya şekerini çırpın..Yumurta sarılarını teker teker içine katıp karıştırın.
°Erimiş çikolatayi katın.
°Unu ve kabartama tozunu eleyerek ekleyin.
°Yumurta beyazını pudra şekerini yavaş yavaş serperek kar haline getirin.
°Çikolatalı karışıma ekleyin,fazla karıştırmayın…!
°26 cm lik kelepçeli kalıbı yağlayın ve ve hamuru boşaltın.Üzerini düzeltin.
°150° dereceli fırında yaklaşık 45 dakika pisirin..

°2 armutu soyup çekirdeklerini çıkarın..Küpler halinde doğrayıp bir tencereye alın.Tarçın ve limonsuyunu ekleyin..Üzerine reçel yap ekleyip bir kaç dakika pişirin…Koyulaşınca indirip el blenderi ile çırpın veya çatal ile ezin.
°Tamamen soğumuş keki ortadan enlemesine kesin.Armut reçelinin yarısını kekin bir katına sürün.Üzerine kekin diğer yarısını kapatın.
°Reçelin diğer yarısını kekin üstüne ve yanlarına incecik sürün.
°Kuvertürü bıçakla ufaltın…tencereye kremayı koyup kuvertürü ekleyin.Hafif ısıda çikolatanın tamamen erimesini sağlayın.
°Hindistan cevizi yağı( veya Biskin veya tereyağı) nı ekleyin ve kekin üzerine bu karışımı bıçak yardımı ile düzgün bir şekilde sürün..
°Diger armutu soyup dilimleyin…Geri kalan 50 gr çikolatayi rendeleyin ve pastanin üzerini armut dilimleri ve cikolata rendesi ile süsleyin.


8208628200_92c57a99fb_z8207532453_ba6021f3d3_z

22.11.12

Yumurtali soslu füme somon


Somon bu sefer farklı bir şekilde karşımızda..Ister bir ön yemek veya salata eşliğinde ana yemek olarak  olarak da servis etmek size kalmış..
Somonlu Köfte

8175587929_46d33ab5f4_c

HARDAL SOSU EŞLIĞINDE 
                                FÜME SOMONLU YUMURTA  (8 kisilik)

Malzemeler:
10 yumurta
300 g füme somon
10 kaşık galeta unu
bir kaç dal maydonoz
karabiber
2 kaşık hardal
2 kaşık bal 
tane karabiber
Yapılışı:
1) Yumurtaların 8 ini haşlayıp soyun.
2) Füme somonu mutfak robotunda  maydonoz ile çekin.
3) 8 kaşık galeta ununu, 2 yumurtayı  ve karabiberi ekleyip elinizle yoğurun.
4) Rulo haline getirip 8 eşit parçaya bölün.
5) Elinizi hafif ıslatıp bir parça somonlu karışımdan alıp avucunuzda iyice açın.
6) Yumurtayi koyup kapatın.Parmaklarınızla çatlak ve yırtık kalmayacak şekilde iyice kapanmasını sağlayın.
7) Hazırladığınız köfteleri geri kalan galeta ununa bulayıp kızgın yağda sadece 1-2 dakika pişirin.

Hardal,bal ve çekilmis tane karabiberi çatal yardımı ile çırpın.
Hazırlanan köfteleri yeşil bir salata eşliğinde hardal sosu ile ikram edin.

somonlu köfte

12.11.12

Tarcinli damla sakizli Pralin


8175762855_850bbefd9f_c

TARÇINLI DAMLA SAKIZLI PRALIN

Malzemeler:
150  ml süt kreması
3 tatlı kaşığı (silme) tarçın
300g  kuvertür-tercihen yarı bitter
400 g beyaz kuvertür
1 paket Dr Oetker Damla sakızlı vanilya şekeri
50 g parlaklik için kokos fett /alternatif olarak tereyağı -Türkiyede Biskin adi altinda satiliyor-
3 yemek kaşığı sıvı aroma( süt veya meyva suyu veya likör)

Süslemek icin ceviz,antep fıstığı meyva şekerlemeleri vs…

Yapılışı:
*300 g lık yarı bitter çikolatayı bıçak yardımı ile ufak ufak doğrayın.
*Kremayı bir tencereye koyup tarçın ile birlikte bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
*Çikolatalari,25 g yag ile sıcak kremaya ekleyip erimesini sağlayın.
*Aroma veya likörü ekleyin damla sakızlı vanilya şekerini katın.
*Ufak kare bir kabı streç folyo ile kaplayıp çikolatayı dökün ve 8 saat bekletin.
*Iyice katilaşmiş olan çikolatayı kaliptan çıkarıp istediğiniz büyüklükte kesin…
*Beyaz kuvertürü bıcakla doğrayın.Benmari usulu eritip yağın geri kalanını ekleyin.
*Biraz soğuduktan sonra kesilmiş çikolatalari teker teker beyaz çikolataya batırıp (çatal yarimi ile)
süzün ve bir fırın ızgarasi üzerinde fazla cikolatalarin  için bekletin…
*Cikolata tam donmadan üzerine ceviz,badem,antep fıstığı ile süsleyin.
*Veya eritilmiş bitter çikolatayi kağıttan hazırladığinız bir küllah yardımı ile pralinlerin üzerine gezdirin..
                                                                     
8175815882_4cf0cc3a89_z












ÖNERILER:Cikolatayi muhakkak  benmari usulü eritin.
Ve erittiginiz kabin suyla temas etmemesini hatta buhara  bile maruz kalmamasina dikkat edin.Ben su kaynadiktan sonra ocagin altını kapatip çikolatayi kaşık yardımı ile karıştırarak eritiyorum.


.Pralin


**Benim gibi pralin yapma setiniz yoksa pralinleri çikolataya batirmak için uzun dişli çatal veya iki çöp şişten yararlanabilirsiniz..

**Beyaz cikolatayla iki defa kaplamanizi öneririm..Pralinlere keserken bunu göz önünde tutup ona göre kesin.

**Çikolatanın cok sicak olmamasına dikkat edin.Aksi taktirde pralinler içinde hafif eriyip beyaz çikolatayi renklendirebilir.


**Bitter cikolataya damla sakizli vaniya sekeri yerine cok ince kırılmış ceviz, badem veya ince doğranmış meyva şekerleri ekleyebilirsiniz.

**Ufat tefek hatalari pralinler tamamen dondultan sonra keskin bir bıçak yardimi ile kaziyarak düzeltin..Elinizin sıcakliğini düşünerek hızlı haraket edin..

**Almanya'da Kokosfett adi altinda bembeyaz  oda sıcaklığında bile kati bir yağ olan pralin yapiminda kullanilan bir tür yağdan yararlaniyoruz.Bu yağ tencerede eridiginde sıvı haline geliyor.Türkiyede varmi bilemiyorum ama bulamazsaniz tereyaği kullanabilirsiniz.

Pralin

2.11.12

Kereviz Köftesi

Yabancı bir blogta gördüm bu köfteleri…Elimde de kereviz olunca hemen deneyim bari dedim..Benim cok hosuma gitti…Et yemekleri yaninda cok yakışacağını düşündüm…Hatta üzerine sarımsaklı yogurt bile döküp yedim..Inanılmaz güzel bir lezzet..!
8079874546_5bd0b09239_z


KEREVIZ KÖFTESI

Malzemeler:
1 kereviz (yaklaşık 500-600 g)
2 yumurta
1 tatli kaşığı köri
4 yemek kaşığı galeta unu(ufalanmış ekmek)
5 yemek kaşığı un
tuz ve karabiber
Yapılışı:
Kerevizi soyup incecik rendeleyin.Diğer malzemeleri ekleyip elinizle iyice yoğurun.
Cevizden biraz büyük parçalar alip elinizle köfte haline getirin.Yağli kağıt yayılmış tepsiye dizip 180
dereceli fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.

26.10.12

Firinda Hamsi


Firinda hamsi


FIRINDA HAMSI

1 kg ayıklanmış hamsi
Karabiber,tuz,kırmızı pul ve toz biber,kekik
biraz tereyağı

Fırın tepsisini çok az bir yağ ile yağlayıp hamsileri düzgün bir şekilde sıralayın.Baharatları karıştırıp balıkların üzerine serpin.Bir kaç ufak parça tereyağı serpip 200 dereceli  firinda fazla kurutmadan kızartın.



7620606620_4d1da11ab5_z

25.10.12

Kurban bayrami

Mutlu bir Kurban bayramı diliyor tüm arkadaslarima sevgilerimi gönderiyorum.

Kurabiye tarifi icin tikla..
http://birdilimbirtutam.blogspot.de/2010/03/kuzucuk-kurabiye.html

17.10.12

Firinda tavuk mantari

Firinda tavuk mantari
FIRINDA TAVUK MANTARI

Malzemeler:
1 kg tavuk mantarı
2 diş sarımsak
Biraz tane karabiber
tuz ve 
3 kaşık zeytinyağı

Yapılışı:
Mantarları ayıklayıp  varsa fırça yardımı ile temizleyin.Sarımsağı ezip karabiber ve tuzla birlikte yağa ekleyin.Mantarları bir kaba alın bu yağı üzerine dökün ve karıştırın.
Yağlı kağıt yaydığınız fırın tepsisine boşaltıp 250 dereceli fırında kızarana kadar tutun.
Ara sıra karıştırmayı unutmayın.

11.10.12

Dügme kurabiye


7912733328_c6ef5881e9_c
RENKLI DÜGME KURABIYLERI
Malzemeler:
150 g soğuk tereyağı
75 g pudra şekeri
1 paket vanilya sekeri
1 yumurta
275 g un
Bit tutam tuz
Kırmızı ve yeşil gıda boyası
(Veya  2 yemek kaşığı kakao + 1 yemek kaşığı süt)
Yapılışı:
Tereyağını küpler halinde kesin.Üzerine pudra şekerini,vanilyayi ve unu eleyin.Tuzu serpin.Yumurtayı ekleyin.
Çırpıcı ile biraz karıştırıp daha sonra elinizle yoğurun. 3 eşit parçaya bölün.Birine yeşil diğerine kırmızı boya ekleyin ve iyice karışmasini sağlayın…3. parçayı beyaz bırakın.
Daha sonra hamurları teker teker merdane ile çok ince olmayacak şekilde, unlu bir zeminde  açıp, bir şişe kapağı yardımı ile yuvarlaklar kesin.Şiş çubuk  ile 3 veya 4 delik açıp 220 dereceli fırında10-12 dakika pişirin.

Gıda boyanız yoksa hamuru 2 eşit parçaya bölüp bir yarısına 2 yemek kaşığı kakao ve 1 yemek kaşıgı  süt ekleyin.

8119625715_3140da2436_z