1.3.13

Portakalli zencefilli tart


8505731055_8609de46ee_c

PORTOKALLI - LORLU ZENCEFILLI  TART

Tabanı için malzemeler
200 g biskuvi
125 g tereyağı

Tereyağını eritin ve biraz soğuması için kenarda bekletin.
Biskuvileri mutfak robotunda un haline getirin..(veya bir poşete koyup merdane yardımı ile de ufalıyabilirsiniz.)Tereyağı ile karıştırıp 24 cm lik kelepçeli kalıba kenarları 1,5 cm yukarı gelecek şekilde kaşık yardımı ile bastirarak yayın.

Fırını 150 dereceye getirin.

Tart için malzemeler:
250 g labne peyniri
250 g lor
3 yumurta
100 g şeker
1 yemek kaşığı-tepeleme nişasta
yarım portakal suyu
2 kaşık portakal rendesi
yarım tatlı kasığı zencefil rendesi

Yumurtaları şeker ile çırpın.Labne peynirini,loru,portakal suyunu ve rendesini,zencefili ekleyin.Son olarak nişastayida ekleyin ve biskuvili tabana boşaltın.

40-45 dakika pişirin…Fırının ısısını kapatıp 15 dakika kapağını kesinlikle..! hic açmadan bekletin…
sonra çıkarıp iyice soğumasını sağlayın.
Portakal dilimleri ile süsleyin.

portaklalli labneli tart

25.2.13

Sebzeli somon balığı

firinda sebzeli somon baligi
7 yıldır blog tutuyorum.Bu zaman  zarfında bazı blog yazarlarının  kitap çıkardıklarından haberdar olmuş her ne kadar kendilerini tanımasamda  gurur duymuşumdur.
Şimdi elime gecen bu kitap ise beni daha da  gururlandırdı..Çünkü yazarı şahsen taniyor olmak bana farkli bir duygu tadtırdı…Sevgili Nesrin le taniştığımda hayalindeki bir kitap projesinden bahsetmisti…Ama bu cok farklı dalda olacaktı ve buna yoğunlasacağına dile getirdi.…Daha sonra ise tesadüfen internet üzerinden tanistigi Jutta ile birlikte fikir alışverişinden sonra ortaya Shaker Media dan
  BIZIM TARIFLERIMIZ- UNSERE REZEPTE adlı  zemek kitabi ortaya çıkmış.
Kitap iki dilde  Nesrin ve Jutta nin tariflerinden oluşmuş.Hem Alman hem Türk mutfağının klasik tariflerinide  bulmak mümkün..
Buradan kendisine başarılar diliyor ve  diğer kitap projesininde  bir an önce gerceklesmesini  arzuluyorum..Tebrikler...
Kitabi bu sayfadan tedarik edebilirsiniz….

FIRINDA SEBZELI SOMON BALIGI

2 kişilik


250 g somon
3 tane orta boy patates
1 kabak
1 sarı ve 1 yeşil biber
bir tutam biberiye ,fesleğen ve kekik
bir iki dal maydanoz
tuz,karabiber
biraz zeytinyağı

Somon dilimlerini eğer  buzluysa  çıkarıp bir saat bekletin.
Fırını 200 derecede ısıtın.Fırına dayanıklı bir kabı hafifce yağlayın.Maydanoz,biberiye ,fesleğen ve kekikleri yıkayıp kurulayın.Ince kıyın birazını ayırın.Kalan kısmını fırın tepsisine uzunlamasına yayın.Somonları küçük parçalara dograyın.Tepsideki yeşilliklerin üzerine  dizin.Üzerine yeytinyağı gezdirip fırına verin.
Patates ve kabakları soyup 1 cm lik küplere dograyın.Biberleri yıkayıp çekirdeklerini ayıklayın ve bunlarıda aynı boyda doğrayın.Sebzeleri, geri kalan baharatlarla birlikte harmanlayıp üzerine zeytin yağı gezdirin tuz ve karabiber serpin balıkların üzerine yayın yaklaşık 40 dakika pişirin.

Bu tarzda somonu hiç pişirmemiştim…Bundan böyle balıkta favoti yemegimiz olacak…Hem pratik hemde cok hafif….
firinda sebzeli somon baligi

2.2.13

Veda pastasi

katjanin veda pastasi
Kizimin arkadasi Katja icin yaptigim pasta…Kendisi 6 ayligina Türkiyeye okumaya gidiyor..Pasta ise hazirlanan sürpriz veda partisi icin hazirlandi...
Katja nin veda pastasi
katjanin veda pastasi

27.1.13

Brocoli kizartmasi

Fırınlanmış brocoli...
Bir tanıdığımdan aldım bu tarifi...Ben genellikle brocoliyi buharda pişirirdim.Fakat bu pişirme tarzını da çok beğendim....Çok az bir yağ ile kızartma tadında hoş bir şey oldu ...
Brocoli

FIRINDA BROCOLI KIZARTMASI

Malzemeler:
1 kg brocoli
biraz zeytinyağı
2 diş sarımsak
Tuz,karabiber,kırmızı toz biber

Hazirlanışı:
Brocolileri yıkayıp 1,5  2 cm lik dilimler halinde  kesin.
Bir kapta zeytinyağını , baharatları ve ezilmiş sarımsakları karıştırın.Bu karışımı brokolilerin üzerine döküp yağlı kağıt yayılmış fırın tepsisine yayın.Önceden ısıtılmış orta hararetli fırında yaklaşık yarım saat pişirin.
Sarımsaklı yoğurt eşliginde  ikram edin...
Brocoli

17.1.13

Biberli milföy kareleri


6181371536_ffe537eb36_z

BIBERLI MILFÖY KARELERI

Malzemeler:
 Bir kaç tane renkli dolmalık biber
1 paket milföy
1 yumurta
tuz, biber
Yapılışı
Biberleri uzunlamasina  1 cm kalinlikta kesip teflon tavada çevirerek biraz kızartın.Tuz biber serpip tatlandırın.
Biberler soğuduktan sonra donu çözülmüs milföylerin üzerine paylastirip kenarlarina yumurta sarisi sürüp 200 dereceli fırında milföyler kızarıncaya kadar pişirin…

biberli milföy

5.1.13

Berlinde bulusma




Sevgili arkadaşlarim

Dortmund-Köln-Bielefeld den sonra Berlin'de buluşmak üzere

geçen sonbaharda planladığımız ama bazı nedenlerden ötürü gerçekleştiremediğimiz

4.  Almanya  Bloglar  buluşmamızın yeni tarihini 

20-21 NISAN

 olarak belirledik

Blog üzerindeki arkadaşlığımızı, birbirimizle yakından tanışarak güzel bir dostluğa dönüştürmek,fikir alışverişinde bulunmak üzere,tüm blog yazarlarını veya blogu olmayan ama bir şekilde bizi bloglarimizdan takip edip bizimle tanışmak isteyenleri,komsu ülkelerde dahil Berline davet ediyoruz…

Bizler
Bir dilim bir tutam
Pastasarayim,
Nurselin pasta evi,
periler sofrasi,
hafif mutfak,
leziz düsler  
 sizlere evsahibliği yapmanin heyacanı içinde o günü iple çekeceğiz.

Ilerideki tarihlerde bulusacagmiz mekanı buradan duyuracağım.

Bu konu hakkında benimle irtibata geçebilirsiniz.
birdilimbirtutam@yahoo.com adresinden mailerinizi bekliyorum


28.12.12

Elmali pirinc pastasi


Pirinç pastası yediniz mi..?Belkide hiç duymadınız bile..
Elma veya başka meyvalarla da kolayca hazırlayabileceğiniz güzel ve değişik bir tat..


Pirinc Pastasi





ELMALI PIRINÇ PASTASI
Malzemeler:
1 litre süt 
1 tutam tuz
350 g pirinç
80 gr şeker
3-4 mayhoş elma
150 ml su
150 g yumuşak tereyağı
120 g pudra şekeri
6 yumurta
biraz galeta unu
bir çubuk tarçın
2 kaşık kayısı veya portakal reçeli
Üzeri icin  tarçın
Yapılışı:
Bir tencerede sütü bir taşım kaynatın içine tuzu ve pirinci katıp kapağını kapatın.Yaklaşık 20 dakika  ve kısık ateşte pirinçlerin sütü tamamen çekmesini sağlayarak pişirin…Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.

Elmalari soyun çekirdekli kısımlarını ayıklayın.Ince ince dilimleyin.Su ,80 gr şeker va  cubuk tarçını bir tencereye alın.Elmalari içine koyup 2-3 dakika pişirin.Elmalarin ezilmemelerine özen gösterin.Ocaktan alıp hemen soğumaya bırakın.

Fırını 180 derecede ısıtın.Tereyağanı ve pudra şekerinin yarısını iyice çırpın.Yumurtalari beyazlarından ayırıp sarılarını teker teker tereyağli karışıma ekleyin.Pirinci katip karıştırın.

Yumurta aklarını arda kalan pudra şekeri ile cırpıp kar haline getirin.Ve kaşık kaşık pirinçli karışıma yedirin.

Dikdörtgen bir tepsiyi yağlayip galeta unu serpin ve  iki parmak kalınlığında olacak şekilde malzemeyi döküp üzerini spatula yardimi ile düzeltin…

Elma dilimlerini hafif üst üste gelecek şekilde dizip reçeli fırça yardımı ile elmaların üzerine sürün ve yaklaşık 15 dakika pişirin…
isterseniz ızgara bölümünü açıp üzerini biraz kızartabilirsiniz.

Fırından çıkarıp dilimleyin ve ister soğuk ister sıcak olarak ikram edin.

Üzerine tarçın serpin.
Pirinc pastasi

20.12.12

Domates pesto

Ister makarnaya ister ekmek üzeri için hazırlazabileceğiniz bir sos..
7620469474_e449335e74_c

Malzemeler:
60 g  parmesan veya eski kaşar
100 g domates kurusu
25 g dolma fıstığı
100 ml zeytinyağı
Yapılışı:
Domates kurusunu,kaşarı ve fıstığını mutfak robotunda  çekin.Zeytinyağını azar azar ekleyip sürekli karıştırın.

Domatesleriniz eger çok kuru ise kaynar suda biraz beklettikten sonra süzüp öyle kullanın.