13.10.14

Kabakli cikolatali kek

Kabağın şimdi tam mevsimi…Tatlısı,çorbası,böreği derken bu seferde pastasını hazırlamaya karar verdim…yogun çikolatala ile sahane bir lezzet..
kabakli cikolatali kek

BALKABAKLI CIKOLATALI KEK
Keki icin
Malzemeler:
4yumurta
bir tutam tuz
180 g un
75 g kakao
yarım tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
250 g balkabagi
4 yemek kaşığı su
170 g tereyağı
80 g şeker
80 g esmer şeker
yarım bardak süt
yarım limon suyu


Kabaklari soyup küp küp dograyın bir tencereye alıp suyu ekleyin ve ezilinceye kadar pişirin.Eger cok su salmiş ise sıvın tamamen buharlasmaşı için kısık ateşte biraz daha kaynatin.Daha sonra el blenderi veya çatal yardımı  ile püre haline getirin.Soğumasi için bekletin.
Sütün icine yarim limonun  suyunu ekleyerek karıştırın, kesilmesini sağlayın bunuda  bir kenarda bekletin.
Tereyağını şekerlerle birlikte iyice çırpın.
Yumurtalari teker teker ekleyip çırpmaya devam edin.
Unu,kabartma tozunu,tuzu,tarçını ve kakaoyu eleyerek ekleyin.
Ekşimiş sütü ekleyin ve homojen bir kıvam alana kadar kek hamurunu karıştırın…Eger çok katı ise biraz süt ekleyebilirsiz..
20-22 cm çapinda yuvarlak kalıba döküp 175 dereceli fırında yaklaşık 40-45 dakika pisirin.Kürdan testi yapıp pişip pişmedigini kontrol edin..

Kekiniz fırından çıktıktan sonra soğuması icin bekleyin daha sonra iki defa kesin ve 3 pat elde edin.

Ara kremasi ve üzeri icin

Malzemeler:

1 poşet toz krem şanti+süt
200 g labne
50 g pudra şekeri
1 paket vanilya şekeri
1 portakal kabugu rendesi
yarim tatli kaşığı tarçın

Kremşantiyi üzerindeki talimata göre hazirlayın.
Labne peynirini,elenmiş pudra şekerini,vanilya şekerini,tarçını,portakal rendesini ekleyip karıştırın.
Püre haline getirilmiş ve soğumus kabak püresini de katip  karıştırın.

Bu kremi 3 e bölün.Kesmiş oldugunuz kek katlarinin aralarına sürüp son kek dilimini kapatıp  geri kalan kremi pastanin hertarafina düzgün bir sekilde sürün.

en az 1 saat kadar buzdolabında kremanin sertleşmesi icin bekletin.

Üzerinin ganaji icin

Malzemeler:
150 g bitter çikolata
3 kaşık krema
1 yemek kaşıgı tereyağı

Çikolatayi bıçak ile ince ince kıyın.Bir kaba alıp bu kabida kaynayan suyun üzerinde benmari usulü çikolatanın erimesini sağlayin.Bu esnada tereyağını ve kremayi ekleyin..

Buzdolabından çıkan soğuk kekin üzerine dökün ve spatula yardımı ile çikolatayı pastanın hertarafına dikkatlice sürün.

Arzu ederseniz  kavuniçi ve kahverengi  seker  hamurundan minik kabaklar hazırlayabilir pastanızı bunlarla süsleyebilrsiniz.




kabakli cikolatali kek

Hazirlik süresi 45 dakika
Pisirme süresi 45 dakika
Bekleme süresi  1 saat

10.10.14

Rafaello Tatlisi

Hazırlaması 10 dakikanizi bile almıyacak bu kolay tatlıyı istediginiz meyvalarla hazırlayabilir  bekleme süresi olmadan ardındanda  hemen ikram edebilirsiniz..
kolay rafaello tatlisi
Kolay Rafaello Tatlisi


Malzemeler:

1 Paket Rafaello
200 ml krema
5-6 kaşık pudra şekeri
500 g  labne peyniri- light
1 vanilya şekeri
250 g Frambuaz veya başka bir meyva

Yapılışı:

Kremayi  pudra şekeri ile çırpın..Içine labne peyniri ve vanilya şekerini  ekleyin..
Bir kaç rafaelloyu süslemek icin ayırın.
Diğerlerini ufak buzdolabi poşetine  koyup sert bir cisimle vurup gelişi güzel parçalanmalarını sağlayın.
Bunlarida da kremaya katıp bardaklara frambuazlarla birlikte paylaştırın…
Üzerlerine birer tane rafaello koyup ister hemen servis yapin veya servise  kadar buzdolabında bekletin…

Serap diyor ki… Labne peyniri yerine mascarpone  de kullanabilirsiniz…Almanyada yaşayanlar Quark ile hazirlayabilirler..

Yapim süresi:10 dakika..
Bekleme süresi: yok

25.9.14

Karnibahar Peynir soslu

Karnıbahar ile yapılan yemekler bir elin parmağini geçmeyecek kadar kısıtlıdır…Ama genellikle kızartması,çorbasi,salatası ve besamel soslusu yapılır…Açıkcası bizim evde de durum böyle..Bugün  ise paylaşacagım tarif  yine bir beşamel soslu ama bol peynirli.Ister ana yemek olarak istenirse etin yanına da yakışacagını uygun gördüğüm karnibahar...
peynir soslu karnibahar

PEYNIR SOSLU KARNABAHAR
Malzemeler:

1 karnıbahar
1 çay bardağı süt
2 yemek kasığı tereyağı
2 yemek kasığı un
2 su bardağı süt
Hint cevizi rendesi
beyaz biber veya karabiber
1 kase rendelenmis kaşar ve dil peyniri
tuz

Yapılışı:

Karnıbaharı ayıklayip ufak parçalara bölün ve yıkayın
Yaklaşık 1,5 litre suyu tencereye alın ve kaynatın..Içine çay bardagı sütü ve tuzu ilave edin.
Karnıbaharları yumuşayıncaya kadar pişirin..
2 su bardağı sütü ısıtın
Başka bir tencerede  sosu hazırlamak için  tereyağını eritip unu katın ocağın altını biraz kısarak kavurmaya devam edin.Kokusu çıkınca sütü azar azar ekleyerek topak kalmayacak şekilde karıştırın ve sütü tamamen yedirin..Ardindan peynirleri, beyaz biberi ve hint cevizi rendesini ekleyip tuzunu katın..Gerekirse biraz daha süt ekleyebilirsiniz..
Karnıbaharları sudan çıkarıp süzün.Sosu üzerine döküp kavrulmuş dolma fıstığını serpin.

Serap diyor ki ….Üzerine file badem,kaju fıstık veya ufalanmiş kizartılmış ekmek kırıntılarıda çok yakışıyor.

4 Kisilik/Hazırlama süresi 20 Dak

10.8.14

ERIKLI TURTA


erikli turtaERIKLI TURTA

Malzemeler:

150 g un
125 g çekilmis fındık veya fıstık veya kaju veyahutta badem
125 g şeker +2 kaşık şeker
1 yumurta
125 g tereyağı
500 g erik
1 vanilya şekeri

Yapılışı:

Un,şeker ve çekilmis fındık içlerini karıştırın.Yumurta ve tereyağını ekleyip toparlanmasını sağlayın…Strec folyaya sarıp buzdolabında yarım saat bekletin..

Erikleri çekirdeklerinden ayırın..1 tanesi hariç diğerlerini ince ince  dilimleyin..

Buzdolabından  çıkan hamuru yaklaşık 28 cm çapında açıp yağlanmış tepsiye veya yağlı kağıt  yayılmış tepsiye koyup dilimlenmiş erikleri dizin…Hamuru kenarlarından biraz ice dogru katlayın..

200 dereceli fırında 15-20 dakika pişirmeye bırakın.

Diğer tarafta 1 eriği blender ile püre haline getirin 3 kaşık şeker, 2 kaşık su ile yaklasık 5 dakika reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin.

Pişen turtayı fırından çıkarıp bu sosu eriklerin üzerine yayın ve vanilya şekerini serpin..10 dakika daha pişirin..

Fırından çıktıktan sonra kenarlarına pudra şekeri serpin..

Ben badem ve kaju karışımını kullandım.

Püf noktası
Hamuru elinize yapışmadan kolayca açabilmek için strec folyadan yararlanın..Bunun için folyayı hamurun üzerine koyup merdane yardımı ile kolayca açabilirsiniz..
Ben yağlı kağıdı pişireceğim kalıp büyüklügünde kesip hamuru bu kağıdın üzerinde açtım. Sonrada bu kağıtla birlikte kalıba aktardım.

Serap diyorki…..
Farklı bir sunum için,fırından çıkardıktan sonra  biraz ılınmasını bekleyip dilimleyin ve her dilimin üzerine bir top vanilyali dondurma eşliğinde de ikram edebilirsiniz..


28.5.14

1 yas pastasi

Geçen sene  Mete'mizin doğum kurabiyeleri hazırlamıştım..Bir yıl çabucak geçti ve 1. doğum günü kutlamalari hazırlıklari başladı...Annesi gökkusağı temali bir parti düzenlemek istediğini söyledi...
Pastanin iç görünümüne beraber karar verdik..Dışını ise içinin cok renkli olmasi sebebi ile daha sade tutmaya karar verdik...
Foto 4

Foto 3 Kopie 2 FotoPastanin yanına sürpriz olarakta 1 şeklinde kurabiyeler hazırladım...
Foto 4 Kopie
Annesi çok güzel bir organizasyon ile mükemmel bir doğum günü partisi hazırlamıştı...Gelen misafirler hem ikramlardan hemde giderken ellerine aldıkları sürpriz paketlerden cok memnun ayrıldılar..
Foto 1 Kopie Foto 3
Pandispanyayı  gökkusağı renginde hazırladım..Ara kreması ise limonlu yaptım...
Foto 4 Kopie 2Foto 3 Kopie
FotoFoto-1
Mete'ye yeni yaşında mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileklerimizle....

19.5.14

Şalgamlı Domates çorbası


ŞALGAMLI DOMATES ÇORBASI
domates corbasi

Malzemeler :

500 g Domates
1 sogan
2 diş sarımsak
3 kaşık zeytinyağı
1 kaşık balsamik sirke veya elma sirkesi
1 bardak şalgam suyu
1 l. sebze suyu
tuz karabiber
1 tatlı kaşıgı şeker
bir iki dal taze reyhan

Yapılışı:
Tencereye zeytinyagını alın ve ocağın altını açın..Soğanı gelişi güzel dograyın.Içine soyulmuş sarımsakları atın ve biraz kavurun..
Küp küp doğranmış domatesleri ekleyin ve bir iki çevirin..
Sebze suyunu,sirkeyi,reyhanı,şekeri ve şalgam suyunu ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin..Tuzunu karabiberini kontrol edin..
Ister el blenderinden geçirin ister süzüp taze reyhan yaprakları ile süsleyin..


Sebze suyu yerine su ekleyerek bir sebze bulyon katabilirsiniz...


4.5.14

COLESLAW SALATASI "light"

Amerikanin meshur lahana salatasi.Orjinalinde sadece mayonez ile yapilan bu salataya süzme yogurt konunca daha bir hafif salata ortaya cikiyor…
14099811184_70b87f0482_c
COLESLAW SALATASI"Light"

Malzemeler:

2 bardak ince doğranmış lahana
1 tane havuç rendelenmiş
1 sogan ince ince kesilmiş
(veya ince ince kesilmis taze sogan)

2 kaşık mayonez
5 kaşık süzme yoğurt
1 tatli kasığı şeker
1 tatli kaşığı sirke tercihen elma sirkesi
yarım limon suyu
tuz,karabiber

arzu edilirse içine bir yeşil elma rendeside eklenebilinir...
Yapılışı

Mayonez,limon suyu,yogurt,şeker,sirke,tuz ve karabiberi karıstırıp bir sos haline getirin.
Lahana,havuc ve soganlarin üzerine döküp en az yarim saat dinlendirin…



25.4.14

Blogum 7 yasinda….



Bir Blog hikayesi ve tesekkür…….

°Tam 7 sene evvel  bugün  blogumu açtım…

°Elimdeki bir sürü yemek kitaplarindan ve dergilerden faydalanip denemeler yapip bu platformadan sizlerle paylasiyorum..

°Blog yazarlarının ve yazılarının çokça oldugu en şaşalı bir dönemde acmış olduğum bu blog günlügü      sayesinde bircok yeni, farkli tariflerlerle, ilginc sunum sekilleri ile tanistim.

°Düzenlenen aylik yemek etkinliklerinin konusunu iple çekip katılma heyecanını yaşadım….

°Sonra  tüm cesaretimi toplayip bir etkinlige de  ben evsahipligi yaptim.

°Yalanci yemekler adi altinda ev sahipligi yaptigim etkinlikte birbirinden ilgin yalanci yemklerle tanistim.

°Türkiyede ki blog bulusmalarını gıpta ile  takip ederken, Almanya içinde de  var oldugunu ögrendigim  blogcularla irtibata gecerek onlarda Almanya'nın farkli şehirlerinde onlarca kilometreleri hiçe sayarak-  hemde sponsorsuz buluşmalar düzenleyip diger blog yazarlari ile tanisma firsati buldum.


°Bir gün mail kutuma düşen bir ileti ile heyecanlandim.Bir yemek dergisi benimle röportaj yapmak istiyordu.…

°Daha sonra yine aynı dergi için yaklaşık iki yıl gönüllü olarak çalıstım.

° Türkiye'de maalesef ( maç yüzünden) bloglara erişimin kaldırıldıgı ögrendim,bir kaç gün süren bu kapatma olayinin ardindan cezanlandırılan tüm blogcular ardindan ikinci ama daha uzun bir kapatma olayından  sonra neyazıkkı birer birer sustular.


°Tabiki  kapatma olayından  bende epeyce nasibimi aldim…Ziyaretci sayısı yüzde 90 azaldi…Yorumlar bitti…

°Haftada iki yayın yapan ben, iki ayda bir tarif koymaya  başladım…

°Bir kac kez bazılarının blogları canlandirma teşebüssleri ise maalesef istenen tepkiyi vermedi…


°Ziyaretlere  ve bırakılan  yorumlara cok cok mutlu oluyorum..

°Şimdi blogum biraz boynu bükük ama olsun..

° 7. yılım kutlu olsun..

Tüm izleyenlerime ,takipçilerime,bu blog sayesinde kazandığım dostlarima sonsuz teşekkürler…..



Serap