30.4.15

Sehriyeli sütlac

Klasik sütlacin yerine birde böylesini deneyin…Pirinc tüketmek istemeyenlere tavsiyemdir..

Sehriyeli sütlac


ŞEHRIYELI SÜTLAÇ

Malzemeler:

1 l Süt
3 kaşık tel şehriye
1 su bardağından biraz az seker
1 er kaşık çekilmiş badem-fındık ve hindistancevizi
3 kaşık nişasta- tepeleme
Vanilya sekeri

Yapılışı:

Süt ,seker ve sütte erimiş nişasta kaynatılır.
Çok az bir yağda tel şehriyeler sararacak  kadar kavrulur.(fazla yağı varsa süzmenizi tavsiye ederim)

Fındık fıstık,hindistan cevizi  ve vanilya sekeri eklenir en son kavrulan tel şehriye katılılıp soguduktan sonra kaselere doldurulur.

Üstüne Antep fistigi serpilir..


sehriyeli sütlac

Hazirlama süresi 15 dakika.




10.4.15

Tulum peynirli pancar salatasi


tulum peynirli pancar salatasi

TULUM PEYNIRLI PANCAR SALATASI

Malzemeler:
500 g pancar
2 kaşık sirke
tuz ve 1 kaşık şeker
ayrıca  sosu için
3 kaşık zeytinyağı
tuz tane karabiber
biraz tulum peyniri

Yapılışı

Pancarları tuz,sirke ve şekerle birlikte suya koyup yumuşayıncaya kadar haşlayın.Soğuduktan sonra soyup kare kare doğrayın.Zeytinyağı,tuz ve çekilmiş  tane karabiber ile bir sos hazırlayıp salatanın üzerine dökün.Son olarak tulum peynirini serpip servis edin.

Serap diyor ki….Pancarlari temizleyip soyduktan sonra küp küp dograyip haşlarsanız hazırlama süresini oldukca kısaltırsınız..

 Hazırlık suresi 40 dakika

4.4.15

Pastirmali pestolu tavuk gögsü dolmasi


tavuk

Pastirmaya sarili pestolu tavuk gögsü

Malzemeler:
4 adet Tavuk gögsü
125 g beyaz peynir
4 yemek kasigi pesto
250 g seri domates
150 g ince dilimlenmis pastirma
tuz,karabiber
2 yemek kasigi zeytinyagi
Yapilisi:
Tavuk gögüslerini enlemesine dilimleyip sert bir cisimle folyonun icinde fazla zedelemeden biraz inceltin…
Üzerine tuz karabiber serpin ve pestoyu  sürün.Birer parca beyaz peyniri uclarina koyup sarin.
Birer pastirma dilimi ile tekrar sarip birlesme yeri alta gelecek sekilde yagladiginiz  kaliba tavuk gögüslerini dizin.
Domatesleri üerlerine serpip zeytinyagi gezdirin.
Önceden isitilmis firinda( 200 derece) 15-20 dakika pisirin.


Serap diyor ki...Minik domates bulamazsaniz normal domateste kullanabilirsiniz..O zaman domatesleri dörde bölmeniz gerekecek..
Beyaz peynir yerine de kasar peyniri kullanabilirsiniz..
Süre 45 dakika


_DSC0314

10.3.15

Yesil pilav


Yesilli Pilav

YESILLI PILAV  (6 kisilik)

Malzemeler
2  kase baldo pirinc
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 kase haslanmis bezelye
2 kasik tereyagi
tuz ve bir kac damla limon suyu

Yapilisi
Pirincleri tuzlu  kaynar suda yarim saat bekletin..Daha sonra bir kac yikayarak iyice süzün.
Tencereye tereyagi alip eritin.Icerisine pirincleri ve  2 kase kaynar su ile birlikte tuzunu  ve limon suyunu ekleyin..Tencerenin kapagini kapatip kaynamasi icin bekleyin.Kaynadiktan sonra bezelyeleri katip altini kisin ve suyunu cekmesini saglayin..Diger tarafta yikadiginiz maydanoz ve dereotlarini ince ince kiyin.
Pilavi indirmeye yakin yesillikleri ekleyin ve altini kapatin..Tencerenin üzerine bir havlu kagit yayin ve kapagi ile birlikte dinlendirdikten sonra servis edin..

Hazirlama süresi 45 dakika

12.2.15

Limon Soslu Tavuk Gögsü


limon soslu tavuk gögsü


MALZEMELER:
4 tavuk gögsü
2 limon kabugu rendesi( islem görmemis limon)
200g krema
biraz tane karabiber
200 g dil peyniri-tuz
YAPILISI:
Tavuk gögüslerini yaklasik 1 cm kalinliginda dilimleyin..Sos icin limon kabugunu rendeleyip krema ve ezilmis karabiber bir iki tasim kaynatin.Tavuk gögsünü izgarada pisirin,limonlu sosu döküp üzerine dil peyniri yerlestirip firinda peynirler eriyinceye bekletin..

Hazirlik süresi 20 dakika..

10.2.15

Kalpli Milföy

Sevgililer gününe illa da kurabiye,şeker,çikolata olacak değil ya…Sevdiklerinize kahvaltida o güne özel  böyle  atiştirmalıklar hazırlayabilirsiniz…Veya benim de yapacağım gibi o güne özel hoş bir kutu içerisinde sevdiklerinize  hediye olarak götürebilirsiniz…Afiyet olsun..

Kalpli milföy  KALPLI MILFÖY KARELERI

1 paket milföy
2 orta boy domates
1 yumurta sarısı


Yapılışı

Milföyleri donu cözüldükten sonra merdane yardımı ile biraz inceltin..Sonra kurabiye kesecegi ile karelere bölün..Kestiginiz milföylerin yarısının ortasını kalp kurabiye kesecegi ile kesip çıkarın..
Domatesleri fazla kalin olmayacak sekilde dilimleyin..Bir tüm milföyün ortasina domates dilimini yerlestirin.
Hamurun kenarlarini fırça yardımı ile hafif ıslatın…
Ortasi kesik milföyü yerlestirin kenarlarini hafif bastirin…Milföyler bitene kadar bu islemi yapin.
Yumurta sarisi sürüp 200 dereceli firinda kizarincaya kadar pisirin..

Hazirlik ve pişirme süresi 15 dakika.


_DSC0078

26.1.15

Pirasa çorbasi

Pirasa corbasi
"PIRASA ÇORBASI"
Malzemeler:
1-2 adet pırasa
1 soğan
1 çay bardağı pirinç
bir kaç sap kereviz yaprakları veya maydanoz
Tavuk veya et suyu
tuz
Terbiyesi için 1 yumurta sarısı ve 1/2 limon suyu

Yapılışı:
Soğan ve pırasa küp şeklinde doğranıp sıvı yağda hafif kavrulur.Ince dilimlenmiş kereviz yaprakları ve pirinç eklenir.Tuzu kontrol edip et suyu ilavesi ile  pisirmeye bırakılır.
Arzu edilirse indirmeye yakın terbiyesi yapılır.
Bunun için yumurta sarısı ve limon suyu çırpılır pişen çorba suyundan kaşık kaşık eklenip karıştırılmaya devam edilir..Daha sonra yavaş yavaş kaynayan çorbaya eklenip bir taşım kaynattıktan sonra altı kapatılır…

Pisirme süresi 20 dakika
AFIYET OLSUN

8.1.15

Mascarpone yapimi

Şimdiye kadar mascarponeli tariflere pek yer vermedim…Bunun sebebi takipçilerimin büyük bir çoğunlugunun Türkiye'den olması ve ne yazık ki  bu peynirin Istanbulda bile sadece belirli yerlerde ve çok pahallıya satılıyor olmasi idi...Onun yerine her ne kadar alternatif olarak labne ve benzeri kullanilsada Italyanlarin bu meşhur kremamsı peynirinin tadi tabiki çok farkli..Bilhassa orjinal Tiramisu bu peynir ile hazirlanıyor…Bundan sonra sadece iki malzemeyle ve hiç bir zahmeti olmayan mascarpone peyniri kendiniz hazırlayabilirsiniz..
Mascarpone yapimi

MASCARPONE PEYNIRININ YAPIMI

(200-250 g mascarpone icin)


500 g krema
   5  yemek kaşığı limon suyu veya 5 g limon tuzu

Kremayı bir tencereye koyup sıvı termometresi ile  ısıyı kontrol ederek 85 dereceye kadar getirin.Içine limon suyunu katıp yavaş yavaş yaklaşık 5 dakika karıştırın..Bu sürede krema hafif koyulaşacak…
(yogurt çorbası kıvamı gibi olması gerekiyor)


Ocaktan alıp soğuması için kenarda yaklaşık 1 saat bekletin daha sonra tülbente alıp altina da suyunun akmasi için bir kap hazırlayın ve böylece  buzdolabına  en az 12 saat en iyisi 24 saatliğine kaldırın.


Mascarponeniz kullanıma hazır..Kapaklı bir kaba alıp buzdolabında  iki üç gün muhafaza edebilirsiniz..

Hazırlık süresi 10 dakika
Bekleme süresi 24 saat

Mascorpone ile hazirlanan diger tatli tariflerim

Rafelo tatlisi

Tiramisu

Rokali kaneloni makarna

picstitch

2.1.15

Karnibahar salatasi

Domatesin pek bulunmadığı veya tatlarının güzel olmadığı,yeşil yapraklı salatalarıda her seferinde sofraya getirmekten bıkınlık geldiyse degişik bir salata hazırlamaya nedersiniz. Ayrıca karnıbaharında C vitamininden zengin olduğunu unutmayın.
karnibahar salatasi

KARNIBAHAR SALATASI

1 orta boy Karnıbahar
yarım limon
4 yemek kasığı zeytinyağı
biraz süt
Tuz,beyazbiber


Karnıbaharı temizleyip küçük parçalara ayırın…Tencereye su koyup kaynatın..Içine tuz ve biraz süt ekleyin…Yıkanmış karnıbaharları suya atip pişirin…Fazla dağılmamaları için ara sıra kontrol edin.
Daha sonra sudan çıkarıp süzülmesini sağlayın..
Zeytin yağı,tuz,beyazbiber ile bir sos hazırlayın.Karnıbaharın üzerine dökün..

Bunları biliyormuydunuz?
Pisirme suyuna süt katmamızın sebebi karnibaharın beyaz kalmasını içindir…
Pisirirken kokusundan hoşlanmayız…O zamandan  suya bir parça ekmek atmanızı öneririm.
Imkanınız varsa karnıbaharı buharda haşlamaya özen gösterin..Böylelikle  içindeki en az ıspanaktaki kadar C vitaminin suya geçmesini önlemiş olursunuz.