Boza yaptimmmmmmm..... ina na miyo rummmm...!
Benim yaşımda olanlar çoçukluğunda muhakkak bu tad ile tanışmışlardir...Hatirladiniz değil mi kış akşamlarini?
Hani evde, harıl harıl yanan sobaların etrafinda oturulmus,hatta bu sobanın üzerinde kestaneler pismekte...
Tüm aile fertlerinin bir araya gelmiş (televizyonun olmadigi bir dünyada) sohbetler yapılıyor...Işte böyle akşamlarda, dışardan gelen davetkar ses de kulağınıydadır hala....öyle degil mi?
"Boza...! Bozzzacı......."
Hmmmmm demek ki hemen hemen ayni yaştayız..!
Bozayı oldum olasi cok severim...Ama maalesef yurtdışında yaşayan bizlerin aklımıza gelince,canımız çekince , gidip boza alma lüksümüz yoktur...Yazın ise vatana gidince de boza bulmak mümkün degildir.
Rahmetli babaannem bozayı burada arasıra yapar bizde büyük bir iştahla içerdik.Veya bir arkadaş Türkiyeden gelecek ise ona sipariş verilirdi.Ama maalesef ucaklardaki bu yeni uygulama nedeni ile de bu da mazide kaldı..(ucakta boza getirirken yasananlarda ayrı bir trajikomik hikaye..)
Ehh gözden, damaktan uzak kalan ,gönüldende uzak oluverdi…
Ta kiiiii...perşembe gününe kadar..Eşimle oturmus komedi dükkanını izliyoruz.Tolga sahneye birilerini alıyor bunlardan birisi bozaci olacak.
O da ne!
BOZA ,aman Allahim bu ne güzel bir kelime....Dakikalarca beynime boza kelimesi işleniyor..
Yeriden fırlıyorum... eşimin "nereye?"sorusuna cevabım= Boza mayalamaya...…!
Defterler karıştırılıyor tarif bulunuyor ve bulgur ıslatılıyor...Ertesi gün başka bir Tv kanalında sunucular bozaları içiyorlar,canim iyice cekiyor.Ben size gösteririm.Benimki bir mayalansin bir...!
Ve ancak bu gün içebiliyorum...ohhh..
Şimdi bunlari yazarken 4.bardağımı bitirmek üzereyim..Elime saglik..her yudumda eski günleri hatirlamak da cok keyif verici...
BOZA
Malzemeler:
500 g ince bulgur
100 g pirinc
500 g seker
1 taze maya veya 1 bardak eski boza
Yapilisi:
1)Bulgur ve pirinci yikadiktan sonra büyükce bir kaba alip bol suda ezilinceye kadar pisirin.
(Ben 1 gece islattiktan sonra pisirdim.)
2)Sonra tel bir süzgecten gecirin.Sekerini ekleyin ve tekrar bir iki tasim kaynatin.
3)Üzerinin kabuk tutmamasi icin ara sira karistirarak sogumasin saglayin.
4)Ilininca sulandirdiginiz mayayi-veya eski bozayi- ekleyip ilik bir yerde agzi kapali olarak mayalandirin.
5)1-3 gün icinde mayalanip göz göz olacaktir.Ara sira acip kontrol edin-tahta kasikla karsitirin-benim bozam 1,5 günde mayalandi.
6) Gerekirse su veya seker ekleyebilirsiniz..Ama muhakkak yine bir s
ık telli süzgecten gecirip buzdolabinda 3 gün icinde tüketmek sarti ile bekletin.
7)Tarcin ve leblebi ile birlikte ikram edin.