20.1.11

elmali kafes pasta

elmali pasta

ELMALI KAFES PASTA
Malzemeler:
1 yumurta
300 g Un
150 g  pudra sekeri
1 cay kasigi karbonat
125 g margarin
Ici icin:
3-4 elma
1 cay kasigi tarcin ,biraz limon suyu
Yapilisi:
Hamur icin tüm malzeme karistirilir.
Elmalar soyulup rendelenir ,tarcin eklenir.Kararmamalari icin biraz limon suyu serpilir.
Hamurun 4/1 kafesi icin ayrilar.
Diger hamur yaglanmis ve unlanmis kelepceli kaliba yerlestirilir.Kenarlari yaklasik 1 cm yukari gelecek sekilde düzgünce yayilir.
Rendenlenmis elmalar hamurun üzerine yayilir.Kalan hamurdan ince seritler yapilip elmalarin üzerine kafes seklinde konur.
170-180  dereceli firinda 30-40 dakika pisirilir.Soguduktan sonra üzerine pudra sekeri serpilir.


elmali pasta

14.1.11

Boza

boza

Boza yaptimmmmmmm..... ina na miyo rummmm...!
Benim yaşımda olanlar çoçukluğunda muhakkak bu tad ile tanışmışlardir...Hatirladiniz değil mi kış akşamlarini?
Hani evde, harıl harıl yanan sobaların etrafinda oturulmus,hatta bu sobanın üzerinde kestaneler pismekte...
Tüm aile fertlerinin bir araya gelmiş (televizyonun olmadigi bir dünyada) sohbetler yapılıyor...Işte böyle akşamlarda, dışardan gelen davetkar ses de kulağınıydadır hala....öyle degil mi?

"Boza...! Bozzzacı......." 

 Hmmmmm demek ki hemen hemen ayni yaştayız..!

Bozayı oldum olasi cok severim...Ama maalesef yurtdışında yaşayan bizlerin aklımıza gelince,canımız çekince , gidip boza alma lüksümüz  yoktur...Yazın ise vatana gidince de boza bulmak mümkün degildir.
Rahmetli babaannem bozayı burada arasıra yapar bizde büyük bir iştahla içerdik.Veya bir arkadaş Türkiyeden gelecek ise ona sipariş verilirdi.Ama maalesef ucaklardaki bu yeni uygulama nedeni ile de bu da mazide kaldı..(ucakta boza getirirken yasananlarda ayrı bir trajikomik hikaye..)

Ehh gözden, damaktan uzak kalan ,gönüldende uzak oluverdi…

Ta kiiiii...perşembe gününe kadar..Eşimle oturmus komedi dükkanını izliyoruz.Tolga sahneye birilerini alıyor bunlardan birisi  bozaci olacak.
O da ne! BOZA ,aman Allahim bu ne güzel bir kelime....Dakikalarca beynime boza kelimesi işleniyor..
Yeriden fırlıyorum... eşimin "nereye?"sorusuna cevabım= Boza mayalamaya...…!

Defterler karıştırılıyor tarif bulunuyor ve bulgur ıslatılıyor...Ertesi gün başka bir Tv kanalında sunucular bozaları içiyorlar,canim iyice cekiyor.Ben size gösteririm.Benimki bir  mayalansin bir...!
Ve ancak bu gün içebiliyorum...ohhh..
Şimdi bunlari yazarken 4.bardağımı bitirmek üzereyim..Elime saglik..her yudumda eski günleri hatirlamak da cok keyif verici...

BOZA
Malzemeler:
500 g ince bulgur
100 g pirinc
500 g seker
1 taze maya veya 1 bardak eski boza
Yapilisi:
1)Bulgur ve pirinci yikadiktan sonra büyükce bir kaba alip bol suda ezilinceye kadar pisirin.
(Ben 1 gece islattiktan sonra pisirdim.)
2)Sonra tel bir süzgecten gecirin.Sekerini ekleyin ve tekrar bir iki tasim kaynatin.
3)Üzerinin kabuk tutmamasi icin ara sira karistirarak sogumasin saglayin.
4)Ilininca sulandirdiginiz mayayi-veya eski bozayi- ekleyip ilik bir yerde agzi kapali olarak mayalandirin.
5)1-3 gün icinde mayalanip göz göz olacaktir.Ara sira acip kontrol edin-tahta kasikla karsitirin-benim bozam 1,5 günde mayalandi.
6) Gerekirse su veya seker ekleyebilirsiniz..Ama muhakkak yine bir sık telli süzgecten gecirip buzdolabinda 3 gün icinde tüketmek sarti ile bekletin.
7)Tarcin ve leblebi ile birlikte ikram edin.

boza

10.1.11

fish finger ile kizilderili

fish fingers
Fish Finger ile kizilderili 
Malzemeler
Fish finger(donmus balik köftesi)
Pilav
gözleri icin turp , zeytin ve yesil biber
saç tokası,ağzı ve boynu için kirmizi biber
burnu icin havuc
boyun bağı ve tokalari icin bir kaç roka yaprağı
Yapılışı
Kızılderilinin yüzü icin pilavi yuvarlak bir kaseye koyup tabaga ters cevirin.Balik köftelerini pisirin ve resimde görüldügü gibi tabaga yerlestirin.
Kirmizi biberi sekilli kesin.Yesil yapraklarla tokayi tamamlayin.Gözleri icin bir dilim turp ve siyah zeytinden faydalanarak hazirlayin.Ağzi için kirmizi biberden yarim ay seklinde bir parça kesin burnu için havuçtan bir ücgen kesip yerlestirin.

6.1.11

Tatli kurt pogacalar

tatli kurt pogacalar

ÜZÜMLÜ KURT POGACA
Malzemeler:
500 g un
1 paket kuru maya
2 yemek kasigi  seker
1 paket vanilya sekeri
200 ml süt
2 yemek kasigi Tereyagi
yarim limon rendesi
bir tutam tuz
2 yumurta (birtanesinin sarisi üzerine)
1 kase kuru üzüm
Yapilisi:
Sütü  biraz isitin.Icine tereyagini atip erimesini saglayin.
Unu ve kuru mayayi karistirin.Icine,seker,vanilya sekeri,limon rendesi ve tuzu katin.Bir tam yumurta ve digerinin beyazini ekleyin.Ilik süt ile birlikte mikserin hamur karistirma teli ile 5 dakika yogurun.Üzerini kapatip mayalanmasi icin bekleyin.
Unlu bir zeminde hamuru biraz yogurun.Gözler icin  bir kac üzümü ayirip digerlerini hamura katin.Hamuru uzunca bir rulo haline getirip 9(dokuz kurt icin) parcaya bölün.Her bir parcayi tekrar 5 e bölün..
Bu parcalari elinizle yuvarlayip yan yana dizin.Tepsiye yerlestirin ve 15 dakika tepside mayalanmasi icin bekleyin.
Tepsi mayasi sirasinda  ve piserken  kabaracagi icin aralik birakmayi unutmayin...!
Süre sonunda yumurta sarisini bir kasik süt ile karistirip,üzerine sürün.Gözü icin üzümleri yerlestirin.
180 dereceli firinde 20-25 dakika pisirin.

2.1.11

Atistirmalik milföy rulolari

Bu rulolari bir dergide görüp zaten sürekli buzlugumda bulundurdugum milföylerden carcabuk hazirladim.Gördügünüz tabaya yerlestirdim.. Bir kac dakika sonra tabak bombostu..hayretler icinde esime baktigimda .o da tadindan duydugu mutluluk ile birlikte bana gülümsüyordu..Bunun üzerine ikinci kez  pisirildi.Icindeki ceviz ile muhtesem bir tat...Partiler icin sofraya yakisir bir atistirmalik diye düsünüyorum...Az malzeme.. bol tat........
atistirmalik citirlar
 CEVIZLI DOMATESLI RULOLAR
Malzemeler;
Milföy hamuru-1 avuc iri cekilmis ceviz- 6 dilim kurutulmus domates-bir kasik tereyagi-bir yumurta sarisi
Yapilisi:
Kurutulmus domatesleri yumusamalari icin biraz suda bekletin,iyice süzün ve minik minik dograyin.Domatesleri cevizleri ve iyice yumusamis tereyagini  karistirin.Milföyü merdane yardimi ile biraz inceltin...ortadan ikiye bölün..
Milföylerin üzerine bu karisimi sürün ve genis tarafindan rulo seklinde sarin.ucuna su sürüp yapismasini saglayin.1 parmak kalinliginda kesip yagli kagit sarilmis tepsiye dizin..Yumurta sarisi sürüp 200 dereceli firinde10 15 dakika pisirin.
Rulolar fazla kalin olmasin.Sadece iki defa sarilacak sekilde rulo yapin.

Milföy rulolari

28.12.10

Mantar salatasi

mantar salatasi

MANTAR SALATASI
Malzemeler:
500 g taze mantar( taze ve sert olmasi gerekiyor)
1 avuc ceviz
1 limon suyu
4 yemek kasigi zeytin yagi
tuz,tane karabiber
Bir kac yaprak yesillik(kivircik veya roka)
Yapilisi:
Cevizleri teflon tavada hafifce kavurun.Sogumalari icin bir kenara birakin.Mantarlari dilimleyin.Yikanmis ve iyice kurulanmis salata yapraklarini tabaga yerestirin.Mantarlari cevizlerle birlikte karistirin.Limon suyu yag ve baharatlari krema kivamina gelinceye kadar iyice cirpin.Üzerine yagli soso dökün...
Serap diyor ki.....Bu salatayi mümkün oldugu kadar yemeden cok kisa bir süre önce hazirlayin..Mantarlarin diri olmasi gerekiyor..
Ama siz yumusak isterseniz  o zaman sosunu daha önce dökebilirsiniz...

22.12.10

Kagitta sebzeli levrek filetosu

Bu yemeyi Sertap Erener bit televizyon kanalinda yapmisti.Hafif olmasi nedeni ile ilgimi cekmis ve not almistim..O günden beridir ara sira yaparim...Gercekten cok hafif-yag yok-kizartma yok-bol sebzeli-yaninda salata ile tam bir diyet yemeyi
sebzeli balik
 Sertap Erener usulü
"Kagitta sebzeli levrek filetosu"
Malzemeler:
Kisi sayisina göre Levrek filetosu
Mantar,kabak,sarimsak,domates,taze sogan,biraz taze zencefil
Hazir teriyaki sos
Yagli firin kagidi
Limon dilimleri
Tuz karabiber
Yapilisi:
Balik filetolarini 1 gece önceden teriyaki soyuna yatirip bekletin.Sebzeleri dilim dilim dograyin.Zencefili ince ince dilimleyin.
Kisi sayisina göre yagli kagitlari kare kare kesin.Baliklari teriyaki sosundan cikarip kagitlara bölüstürün.Üzerine hazirlanan sebzeleri bölüstürün.Sonra kagitlari sıkı bir sekilde kapatın.Firin tepsisine dizin ve tepsiye bir cay bardagi su dökün.20-30 dakika pisirin.
Teriyaki sosundaki tuzdan dolayi tuzunu ona göre ayarlayin.
Salata esliginde limon dilimleri ile servis edin..
Arzu ederseniz kisilik degilde, baliklarin hepsini büyükce yaydiginiz kagida da koyup agzini kapatip pisirebilirsiniz.
Levrek yerine benim cok kullandigim ve hatta artik Türkiye'de de satilan panga baliginida kullanabilirsiniz.
Teriyaki sosu bulamazsaniz soya sosuda kullanabilirsiniz veyahut ta Emine Bederin teriyaki tarifi icin tikla...!
sebzeli balik

sebseli balik

19.12.10

portakalli pasta"1001 Gece"

      Bu keki 2 haftanin icinde tam üc defa pisirdim..Icindeki baharatlar ve mevsine uygun meyva ile birlikte tam bir kis keki diyebilirim.Adinida icindeki cesitli baharatlardan esinlenerek koydum.Üzerindeki labne peynirinden olusan kremasi ile muhtesem bir tat....
Gecen hafta ise ayni keki kare seklinde pisirerek, bir dogum günü icin seker hamuru ile kaplayip sevgili Sevim'cigimde gördügüm gibi gömlek seklinde misafirlere sunuldu....
                                                           portakalli kek
                                                                                        PORTAKALLI PASTA
                                                                                                     "1001 gece"
Malzemeler
3 portakal (kabuguda kullanilacagi icin asilanmamis olmasi gerekiyor)
250 g seker
6 yumurta
200 g un
200 g ince cekilmis badem
1 tatli kasigi kabartma tozu
1 bardak sivi yag
1 cay kasigi karanfil
yarim cay kasigindan az hint cevizi cicegi veya hint cevizi tozu
Üzeri icin:
400 g labne peyniri
75 g pudra sekeri
antep fistigi
                                                                                                             Yapilisi:
                     *Portakallari iyice yikayip kuruladiktan sonra rendenin ince yerinde 2 tanesinin kabuklari rendeleyin.Kurumamalari icin üzerini örtün.
                     *Diger portakallin kabuklarini patates soyacagi ile ince soyup bicak ile ince dilimleyin veya bu islem icin özel kesici kullanabilirsiniz.
                     * Portakallari hic beyaz yeri kalmayacak gibi (aci olmamasi icin bu cok mühim) kalinca soyun ve gelisi güzel dograyin.Üzerine 5 kasik su koyup  ufak bir tencerede 20-25dak. pisirin.Suyunun tamamen cekmesini saglayin.Daha sonra el blenderi ile püre haline getirip bir kenarda sogumasi icin bekletin.
                      *karanfili havanda iyice ezip un haline getirin.
                      *Seker ve yumurtalari mixer yardimi ile uzunca bir süre cirpin.Bu arada iyice kabaracaktir.Sivi yagi ekleyin.
                      *Un,kabartma tozu,badem unu,rendelenmis portakal kabuklarinin yarisini,ezimis karanfil ve hint cevizi tozunu karistirip yumurtali karisima ekleyin tahta kasik yardimi ile karistirin.Ardindan portakal püresini katin.
                      *Yuvarlak klepceli bir kalibi yaglayip unladikta sonra bu karisimi icine basaltin
                      *175 °dereceli firinda 45-55 dak.pisirin.Kürdan testi yapin...!
                      *Kek bir tarafta sogurken labne peynirine  rendelenmis portakal kabuklarinin diger yarisini  ve pudra sekerini ekleyip purüsüz bir kivama gelinceye kadar karistirin.
                      *Kekin üzerine ve kenarlarina sürün.
                      *Ince dilim portakal kabuklari ve antep fistigi ile süsleyin
portakalli pastapotakalli pasta




gömlek pasta