20.1.12

Tavuk frikasse (Alman mutfagi)

Bugün sizlerle Alman mutfaginin belki de en popüler yemegi olan "Tavuk frikase"yi paylasiyorum..Bu tarifim ve digerleri ayni zamanda Tuz Biber dergisi Aralik sayisinda...
frikasse



Malzemeler:
3 tavuk göğ
30 gr un
30 gr tereyağı
yarim litre tavuk suyu
1 tatli kaşıgı kapari
1 tutam şeker
tatlı kaşıgı limon suyu
1 yumurta sarısı
7-8 mantar
bir kaç kuşkonmaz
1/2 çay bardaği krema

Yapilisi:
Tavuk göğsünü küçük kareler halinde kesin.Bir tencereye  üzerini kaplayacak kadar su ilave edip  tuz ve karabiber ekleyip pişirin.Daha sonra suyunu sosunda için kullanmak üzere süzün.

Mantarlari ince dilimleyin ve haşlayin.Kuşkonmazlari  soyup biraz tuz ilavesi ile  haşlayin..Bir kenarda bekletin.

Tereyağını eritip  unu katin ve kavurun, kokusu çikinca yarım litre tavuk suyunu ilave edin.Bir iki taşim kaynatin.Kıvamının muhallebiden biraz sulu olması  lazim.Gerekirse daha su katabilirsiniz.

Limon suyu,şeker  ve yumurta sarısını ile bir terbiye hazirlayip yavaşça bu karişima ekleyin ve kariştırın.

Tavuklari,mantarlari,kaparileri ve kuşkonmazi ekleyip dikkatlica kariştirin.En son olarak kremayi ekleyin.
Pilav eşliğinde ikram edin.

*Tavuk göğsü yerine tüm tavuğu haşlayip da kullanabilirisiniz.
*Kuşkonmaz ve mantar yerine bezelyede katabilirisiniz.
* Krema yerine süt de kullanabilirsiniz.

DSC_0269

15.1.12

Ghee- saf yag

Ghee yaptim.....!
Bir arkadasimin tavsiyesi üzerine mutfagimda artik saglikli oldugu icin  Ghee kullaniyorum...Önceleri bu yagi organik ürünlerin satildigi özel marketlerden (BIO LADEN) cok ama cok pahaliya aliyordum...Sonra biraz nette arastirarak evde yapmaya basladim...
Sizde yemeklerinizde genelliklede pilavlarinizda o mis gibi tereyagi tadini ve kokusunu almak istiyorsaniz,ama tereyaginin yan etkilerinden dolayi kullanmaktan cekiniyorsaniz, iste size evde hazirlayabileceginiz saglikli, saf yag saf yag Ghee  tarifi.
ghee yapimi

Ghee nedir?: Aritilmis yag--Saf yag
Sağlıklı tereyağ tarifi: Tereyağının içinde, beyin için faydalı vitaminler vardır. İçinde yüksek kolesterol olduğu için, kolesterolü olanlara tavsiye edilmez. Fakat içinde potasyum da vardır. Tereyağını seviyor ama yan etkisinin olmasını istemiyorsanız, İngilizce ve Almanca’da “Ghee” olarak bilinen, özellikle Arapların, Hindistanlıların ve Pakistanlıların kullandığı, bizde ise Urfalıların ve Trabzonluların saf yağ olarak nitelendirdikleri bir yağa dönüştürebilirsiniz.
 Bunun için tereyağını kısık ateşte, hiç yakmadan sürekli karıştırarak eritin. Üzerinde beyaz köpükler oluşacaktır, bu köpükleri kaşıkla alıp atın, işte damarları tıkayan tereyağının en sağlıksız kısmı bu köpüklerdir.
Kaynak:Dr Ender Sarac


Ghee yapilisi:
*Tuzsuz tereyagini bir tencereye alip kısık- Burasi cok önemli..!- ateste karistirarak eritin.

*Yagin yanmamasi lazim...Buna cok dikkat edin.
* yaklasik 30 dakika tikirdamasini saglayin.
ghee 1


*Bu sürede üzerinde olusacak köpükleri bir kepce yardimi ile sürekli  toplayin. ghee 2





Bu köpükler iste tereyaginin sagliga zararli olan kismi........... ghee 3



Kisik ateste bu islemi tenceredeki yagin  seffaf  bir görüntüye sahip olana kadar,yani artik beyaz köpükler olmayana kadar sürdürün.


Sonra bir kevgire kagit havluyu yayin ve yagi buraya döküp böylelikle tenceredeki  son tortularin bu yolla ayrilmasini saglayin. DSC_0165




ghee 4 
 Iste artik  elinizde seffaf ,altin renginde,laktozsuz,proteinsiz saglikli bir yaginiz var.


Gheeyi bir kavonoza koyup bir iki saate kadar donacaktir. Bu yagi oda isisinda  aylarca, buzdolabinda ise 1-2 yil saklayabilirsiniz....
Ve yemeklerinizde sadece 1 en fazla 2 tatli kasigi kullanmaniz  kafi gelecektir.


Ben 1 veya 1,5 kg tereyagindan  dan yapip kaldiriyorum.Uzun bir süre kullaniyorum..
1 kg dan yaklasik 900 g saf yag cikiyor....

9.1.12

Lahana salatasi( Alman usulü)


Lahana salatasi


Alman usulü lahana salatası
Malzemeler:
500 g Beyaz Lahana
1 soğan
1 çay bardagi sıvıyağ
1 cay bardagindan biraz az sirke
1 çay  kasığı tuz
2 tatlı kasığı şeker
Yapilisi:
Lahanayi ve soganı ortadan bölün mümkün oldugu kadar ince ince doğrayin.Ufak bir tencereye yağı,sirkeyi, şekeri ve tuzu koyup bir  taşım kaynatın.
Ocaktan alip kaynar şekilde hemen lahananın üzerine dökün..
Karıştırın ve 1 saat dinlendirdikten sonra servis edin.

16.12.11

Citir citir missss gibi tereyagli  kurabiye..........
kurabiye 
CEVIZLI DILIMLER

Malzemeler:
150 g ceviz
100 g yabanmersini(Cranberry) veya kuru kiraz
300 g un
150 g esmer seker
1 tutam tuz
300 g tereyagi
1 yumurta
Yapilisi:
Cevizleri iri iri dograyin
Un,seker,ceviz,yabanmersinini ve tuzu karistirin.
Soguk tereyagini  kareler seklinde kesip unlu karisima ekleyin,Üzerine yumurtayi kirin.
Mikserin hamur karistirma aleti ile biraz karistirip daha sonra elinizle yogurun.
Strec folyonun üzerine alip 3 cm (25x18) kalinliginda bir kalip elde edin,Üzerini kapatip en az 2 saat buzdolabinda bekletin.
Daha sonra bu kalibi uzunlamasina 3 esit parcaya bölüp bunlardanda yaklasik yarim cm kalinliginda dilimler kesin.

(Keskin bir bicak ve hamurun iyice sogumus olmasi isinizi kolaylastiracaktir)
Dilimleri yagli kagit yaydiginiz firin tepsisine dizin.

180 dereceli firinda 8-10 dakika pisirin.

kurabiye

29.11.11

Balkabağı çorbası

kabak corbasi

BALKABAGI CORBASI

800 g kabak
1 sogan
1 cay bardagi krema
sebze bulyon
biraz kabak cekirdegi
tuz,karabiber

Kabaklari soyup küp küp dograyin.Sogani yemeklik dograyin.Hepsini bir tencereye alip üzerine 1 litre kadar su ekleyin.
sebze bulyonu,tuz ve karabiberi katip kapagini kapatin ve kabaklar yumusayincaya kadar pisirin.

El blenderi ile iyice ezin veya süzgecten gecirin.Kremayi katin, suyunu ve tuzunu kontrol edin.
Ikram ederken  üzerine biraz krema damlatip ve kabak cekirdegi serpin.

20.11.11

TAVADA KEKIKLI DOMATES


domates
TAVADA KEKİKLİ DOMATES
Malzemeler:
4 orta boy domates
8 diş sarımsak
5 kaşık zeytinyağı
kekik,karabiber,tuzot
Yapılışı:
Domatesleri enlemesine ortadan ikiye bölün.Sarımsakları soyup tüm olarak tavada ısıttığınız yagda 1 dakika çevirin.
Domatesleri kesik yeri alta gelecek şekilde tavaya sarımsakların yanına koyun.Domateslerin  akacak sularının yağda sıçrayacagı icin teker teker ve dikkatli bir şekilde koyup, hemen tencere kapagı ile kapağını kapatın.
Ocağı kısıp 2-3 dakika pişirdikten sonra kapagı açıp domatesleri ters yüz edin.Üzerine tuzot ve karabiber  ve bolca kekik serpin.Son olarak ortalarına birer diş sarımsak koyup kapagını tekrar kapatın ve beş  dakika daha kısık ateşte pişirin.Ocağı kapatıp biraz dinlendirin.
İster sıcak ister soguk servis edin.

1.11.11

Findikli balik fileto



findikli balik
FINDIKLI BALIK FILETO

Malzemeler: 4 kisilik

4 adet balik fileto (ben dil baligi kullandim)
2 tane  taze sogan
2 dis sarimsak
1 avuc findik
3 yemek kasigi galeta unu
Tuz karabiber ve siviyag

Yapilisi:

Sarimsak ve soganlari minik minik dograyin.Findiklari robattan gecirin.(biraz iri kalabilir)Galeta ununu tuzu ve karabiberi ekleyin.
Tavaya biraz sivi yag alin.Tüm bu karisimi icine alip soganlar ölünceye kadar kavurun.
Bir kenarda bekletin.
Balilari arkali önlü cok az yagda kizartin.
Ikram ederken baliklarin üzerine kavrulan findikli karisimi serpin.
findikli balik

19.10.11

Balik salatasi

Haftada en az  bir defa balik yemege özen gösteririz.Favorilerimiz  arasinda levrek,cupra ve lüfer gelir..Balikciya gidince de acgözlülügümüzden  olacak ki cogu zaman  baligi fazla aliriz.Yine böyle fazladan alinmis ve bir gün sonraya kalmis izgara baligin salataya döndürülmüs hali..
balik salatasi
BALIK SALATASI
Malzemeler:
Pismis balik(bir gün önceden kalmis herhangi bir balik)
1-2 kuru domates (bu sezonda maalesef taze domateslerin tadi yok)
Biraz yesillik (salata yapraklari taze sogan,maydonoz)
Haslanmis yumurta
Bol limon suyu ve zeytinyagi
Karabiber
Yapilisi:
Baliklari kilciklarindan dikkatli bir sekilde ayirdim(sonucta salatada kilciklarin agiza gelmesini istemiyorum)
Salata yaparklarini,domatesi,tazesogani ve maydonozu dogradim.
Limonsuyu, karabiber ve zeytinyagindan bir sos hazirlayip salatamin üzerine döktüm..
Ve böylece haftada en az iki defa "balik yiyin" diyen doktorlarimiza da göz kirptim :-))